vrijdag 14 mei 2010

Oude ansichten

Een jaar geleden zijn wij vanuit de randstad verhuisd naar het hoge noorden, Veendam wel te verstaan. Het was eigenlijk onze bedoeling om in een klein dorpje te gaan wonen (we wilden rust :-)), maar werden opslag verliefd op het huis dat we uiteindelijk gekocht hebben dat de omgeving er niet heel veel meer toe deed. Achteraf zijn we maar wat blij met onze keuze, want het is natuurlijk heerlijk om alle gemakken van een stadje bij de hand te hebben, en toch te kunnen genieten van een heerlijke rustige achtertuin.

Ik verzamel al enige tijd oude (denk 1900 - 1950) ansichtkaarten met Perzische katten erop, daardoor wist ik dat er ongetwijfeld ook ansichten te vinden waren van ons nieuwe huis. En inderdaad na, het bezoeken van een aantal ansicht verzamelbeurzen hebben we er 3 kunnen vinden waar ons huis op staat!
We vermoeden dat ons huis gebouwd is voor 1900. De oudste kaarten die wij hebben kunnen vinden:

Het is het derde huis dat je ziet, diegene met de leibomen ervoor. Hier nog zonder Vlaamse dakkapel. Het monumentale pand naast ons is nog niet gebouwd.
Er is geschreven op de kaart met als datum 1902. De foto, en zeker het huis zijn dus ouder.


Deze kaart is verzonden in 1906, ons huis (tweede van links, wederom met de leibomen) heeft nog steeds geen dakkapel, maar het monumentale jugendstil pand (wat momenteel gerenoveerd wordt) is inmiddels gebouwd.


Kaart verzonden in 1918. Hier zie je dat er inmiddels een vlaamse dakkapel op is gezet. De oude woning naast ons is vervangen voor een nieuwere stijl woning en staat er nu nog steeds. Het allereerste huis aan de linkerkant overigens niet meer.


En dan een foto van onze woning nu, een paar maanden geleden gemaakt toen het nog zo sneeuwde:

Helaas is de "diep" gedempt en hebben we een drukke weg voor onze deur. Boven de deur hoort natuurlijk een levensboom, maar ik vergeet steeds het raampje op te meten! Vandaag maar even doen..

4 opmerkingen:

 1. Hoi Dani,

  Gezellig dat je meedoet aan mijn give away en volger bent geworden! Ik heb mij ook bij jou aangemeld en hoop vele mooie posten over je huis en tuin te kunnen gaan volgen! Wat leuk dat je oude kaarten van je huis hebt kunnen vinden!

  Fijn weekend! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. veendam...we waren vandaag nog in meeden bij tuingoed Foltz.
  Dichtbij, toch?
  Wat heb je een mooi huis.
  Groet, Cobi

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, dat is echt een mooi huis! Vooral de dakkapel is echt prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op www.europese-bibliotheek.nl heb ik ook ansichten gevonden over alle plaatsen in Nederland. Al deze oude ansichten laat je veel zien over de historie van Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis