maandag 4 juli 2011

Als een toerist in Groningen

Al 2 jaar wonen we in het noorden van Nederland en regelmatig komen we in de stad Groningen. Eigenlijk altijd om te werken, of om te winkelen. Nooit hebben we er rondgelopen en goed gekeken naar wat een prachtige gebouwen Groningen eigenlijk heeft.
Vandaag wilden we eens met andere ogen kijken naar Groningen en hebben we van mooie plekjes wat foto's gemaakt. Helaas scheen ook vandaag het zonnetje weer niet, hopelijk is het morgen beter!


 De Martinitoren..

Rond de Martinitoren/kerk..

  Het stadhuis van Groningen..

Rond het provinciehuis. 
Het provinciehuis van Groningen is het bestuurlijk centrum van de provincie Groningen. Het gebouwencomplex staat aan de oostzijde van het Martinikerkhof in het hart van de stad Groningen. Het frontgebouw aan het Martinikerkhof dateert uit het begin van de twintigste eeuw, de achterzijde, met daarin de statenzaal, is de voormalige Latijnse school van Groningen en dateert uit de late middeleeuwen.

 

 De Prinsentuin..

In de stad Groningen is achter de Prinsenhof de Prinsentuin (of Prinsenhoftuin) gelegen. Deze renaissancetuin (1626) bestaat onder andere uit een rozentuin, een kruidentuin en een gedeelte met berceaus.
Met behulp van heggetjes zijn twee letters aangebracht, een W en een A. Dit zijn de beginletters van de stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes.
De tuin is aan de kant van de Turfsingel afsloten door middel van een hoge muur. Aan één zijde is nog een stukje van het blauwe muurtje te zien, dat ooit weer bovenop deze muur stond. Het blauwe muurtje, dat in de Franse tijd is aangebracht, moest voorkomen dat men drank over de muur gooide toen de Prinsenhof een militair hospitaal was.
In de muur aan de Turfsingel bevindt zich de uit 1731 daterende Zonnewijzerpoort, die in 1953 werd hersteld.
 
 

Rechts de universiteit van Groningen, links de Korenbeurs op de Vismarkt.

10 opmerkingen:

 1. Oh, wat ontzettend mooi in beeld gebracht!
  Genieten is dit.....

  Hartelijke groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, de stad waar ik geboren ben :) Heb er zelf maar 2 jaar gewoond, mijn hele familie komt er vandaan. MOOIE foto's ♥ Heb je ook het station gezien?? Is verbouwd in geheel oude glorie. D'olle grieze staat er mooi en statig bij...memories ♥♥ Ik moet er ook nodig weer eens heen, ff plekkies bezoeken waar ik altijd kwam hihi. Ik woon nu in Drenthe dus kan makkelijk eens doen toch??

  Thanks voor de memories en liefs van Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's wat is nederland toch mooi he ..... prettige week ..lieve groet rosita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi mooi mooi! Lieve groet Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Woon ik er zo dichtbij ga ik er zelden naar toe.... Op de een of andere manier wil het met Groningen en mij niet zo vlotten. Ben een paar keer per ambulance in het UMCG beland, dus dat zal de reden wel zijn. Mooie foto's heb je gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan met niet herinneren dat ik ooit in Groningen ben geweest maar als ik je mooie foto's bekijk zie ik dat het zeker de moeite waard is.
  Leuk ook dat je de foto's in zwart/wit en soms in bijna zwart/wit geplaatst hebt.
  Groetjes, Sas

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het lijken wel oude foto's...erg mooi! We zijn jaren geleden eens in Groningen geweest toen we daar in de buurt op vakantie waren...ik vond het toen een leuke stad!

  Nog een fijne avond! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou Dani mijn stokrozen staan al jaren maar zijn altijd al zo groot geweest groeien zo wat boven de goot uit ... staan wel in de volle zon ..in het najaar snij ik ze tot iets boven de grond af en dat is het .... harlingen staat vol met stokrozen prachtig en valt me zeker op dat als ze wat in schaduw staan wat kleiner zijn ...lieve groet rosita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben er ook geboren, heb er 5 jaar gewoond, gestudeerd aan de RUG (het hoofdgebouw van de universiteit is het academia gebouw) en het is mijn liefste stad in de wereld, een echt thuiskomen als ik de oale grieze (martini) weer zie van verre. Prachtige fotos!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik was op zoek naar een mooie foto van de martinitoren en kwam toevallig via google hier :). Ik ben hier naar op zoek, omdat ik graag op de achterwand in mijn keuken een foto van de martinitoren wil hebben.
  Heb je toevallig deze foto ook nog met oorspronkelijke kwaliteit? Dat zou heel erg gaaf zijn! Ik wil er eventueel ook wel een vergoeding voor geven.

  Groetjes Linda

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis