zondag 30 januari 2011

Ter wupping

Vorig weekend alweer zijn we wezen wandelen vlakbij Onstwedde, bij Ter Wupping. Het weer was grijzig en grauw, maar het was droog en dus trokken we er lekker op uit. De plaatjes worden er iets minder mooi van met die grijze luchten, maar het gebied was werkelijk prachtig! Heel afwisselend met akkers, houtwallen, bos en lage graslanden.

Een hele groep reetjes (of hertjes?) wandelde rustig over de akkers, op de terugweg van de wandeling lagen ze heerlijk bij elkaar en zag je eigenlijk alleen maar hun koppies erboven uit steken. Prachtig om er zoveel tegelijk te zien.


Het is een glooiend gebied, de "bergen" en zijn rivierduinen, overgebleven uit de ijstijd. Voor vogels is het hier een waar paradijs, oude bomen worden niet weggehaald of gekapt zodat vogels en insecten er goed kunnen leven. Je hoort en ziet ze overal, die kleine vogeltjes, op sommige momenten stonden we stil en zagen er steeds meer om ons heen zitten. Wat zal het hier een drukte zijn in de lente! In het grote gat in de foto hierboven schijnt een steenuil te broeden in het voorjaar.


Hierboven nog zo'n sneeuwduin uit de ijstijd, het maakt het gebied erg gevarieerd.


Het vennetje op de linkse foto hierboven is gegraven door de landeigenaar. De rechter foto is "het oude loopje" wat door een oud beekdal loopt. Hier mag je niet komen omdat de natuur hier erg kwetsbaar is en in ontwikkeling.


In Ter Wupping staan een aantal prachtige oude boerderijen. Bovenstaande bewoners zijn ongetwijfeld vogelliefhebbers. De muren van de boerderij waren behangen met broedkasten. Ook in hun enorme tuin stonden tientallen voederkastjes, vogelhuisjes en hangende potjes. Het was er dan ook een drukte vanjewelste met aanvliegend bezoek.


Rick bij/boven het Mussel Aa Kanaal. Vroeger werd het kanaal gebruikt voor vervoer van turf. Later stroomde het stinkende afvalwater van de aardappelverwerkingsindustrie door het kanaal. Nu is het water weer een stuk schoner, waardoor er weer vis in kan leven.


Nog op de valreep een paar herfstige plaatjes, ik had ze niet meer verwacht paddenstoelen, maar vond ze zo mooi van vorm dat ze even op de foto moesten.

Hier gaan we zeker nog een keer naar terug in de lente en de zomer. Een prachtig rustig gebied met gevarieerd landschap.

10 opmerkingen:

 1. Hoi Dani,

  Wat een mooi natuurgebied is dit. Vorige weekend was het prachtig weer ervoor. Ik kan mij herinneren dat het toen een graadje of tien was. Perfect weer voor een wandeling. Ik ken dit stukje Nederland niet, maar vind het erg de moeite waard!

  Een gezellige avond!

  Lieve groet, Madelief

  BeantwoordenVerwijderen
 2. GEWELDIG !!!!
  En het heeft wel iets met sober weer ik hou daar wel van,beetje mysterieus....
  Wat een schitterend gebied,ik ken het niet maar heel mooi hoor.
  zels rond deze tijd blijven paddestoelen tot de verbeelding spreken,mooie foto,s even genieten.

  lieve groetjes
  Dicky Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zijn inderdaad heel mooie foto`s, geweldig met die reetjes, riviertjes, verschillende kleuren....snap dat je nog een keer terug gaat!!!
  Fijne avond, groetjes Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie foto's. Vooral de eerste met de reeën. Ik zag van de week ook hele mooie paddestoelen in het bos. Van die berkzwammen met een groen en wit randje. Wat is de natuur toch mooi, hé? Fijne avond. Peggy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtig gebied en een mooie post...ik mag altijd graag met iemand anders mee aan de wandel, al is het dan virtueel. Je foto's geven het gebied erg mooi weer...beiden zijn zeer de moeite waard!

  Nog een fijne avond! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goh, ik woon ongeveer 15 minuten met de auto van Stadskanaal, maar had hier nog NOOIT van gehoord....(erg he hihi, maar ja...ben wel een Groningse trouwens van geboorte maar opgegroeid in het Westen....goed excuus toch ;) )
  Mooie plaatsje, en ja het Noorden IS mooi (woon nu in Drenthe ♥♥)

  Groetjes van Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De onderste plaatjes lijken inderdaad echt mooie herfstplaatjes. Nou belooft het weer deze week ook herfstig te worden...!

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooi en afwisselend gebied. Vooral de foto van de herten vind ik erg mooi.
  Liefs, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis