maandag 17 januari 2011

Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen

Zoals ongetwijfeld velen hebben we gisteren heerlijk genoten van het mooie weer. Het leuke is dat we een schitterend stukje natuurschoon vlakbij huis hebben ontdekt! Echt op een paar minuten autorijden hier in Muntendam!
Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen is een groot natuurontwikkelingsgebied met vennen en een stuifduinlandschap. De inrichtingswerkzaamheden van dit nieuwe natuurgebied van Staatsbosbeheer zijn begin 2006 gestart. In het gebied worden vele overgangen, van nat naar droog, van voedselarm naar voedselrijk, van bos/struweel naar open ruimte en van cultuur (akker) naar natuur gecreëerd. Hierdoor ontstaan leefgebieden voor een zeer gevarieerde flora en fauna.In dit gebied is ook een ruïne gecreëerd; het is nieuwbouw, maar als je niet beter zou weten zou je denken dat het er al heel wat jaartjes staat. Er zijn veel spleten en uitsparingen gemaakt zodat er allerlei diertjes hun onderdak kunnen vinden; vooral insecten, maar ze hopen op den duur ook misschien wel vleermuizen.
Op de tweede foto hieronder zie je een boom, dat is een Amurkurkboom. Geen idee waarom die daar is geplaatst, maar ach dan hebben we die ook weer eens gezien :-)

Dat het veel heeft geregend de afgelopen tijd was ook hier te merken. We stonden eerst aan de andere kant van onderstaande brug, maar al bij de tweede hangende mat haalden we natte voeten, laat staan dat we de derde mat hadden geprobeerd, die hangt nu al bijna in het water. We hebben omgelopen om toch op het ëilandje te komen, met de bedoeling er aan weer een andere kant af te gaan. Daar waren stapstenen neergelegd..maar ook niet meer begaanbaar dus wij weer helemaal terug.

Het gebied is enorm gevarieerd, met prachtige venen, maar ook bossige delen met leuke oude muurtjes.
Heerlijk was het even om de zon op je huid te voelen en te genieten van alle mooie kleuren zoals het prachtige intense groen van hieronder. Wel even wat anders dan het wit en het grauw van de laatste tijd.


We gaan hier zeker vaker komen, uiteraard. Dat op maar 5 kilometer afstand van ons huis!

8 opmerkingen:

 1. Fantastisch, zo'n stukje natuurschoon ontdekken vlakbij. Wat een mooie dag was het gisteren bij jullie! Ik snak naar zo'n prachtige blauwe lucht.
  Je foto's doen aan lente denken al voorspelt de weerman eerder net het omgekeerde.
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lijkt bijna wel of ik er ook geweest ben nar het zien van je foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtig natuurgebied en dat zo dichtbij! Je foto's zijn echt werkelijk waar prachtig! Ik wacht met smart op de volgende serie :)
  Lieve groet
  Michaja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie foto's van een geweldig natuurgebied, heerlijk om dat zo dicht bij je huis te hebben!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtig gebied én heerlijke foto's om naar te kijken. Heb je lekker op je buik tussen het (natte) mos gelegen? :)
  Liefs, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zulke mooie plekjes, en dan zo dicht bij huis!

  Jantsje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat ziet er goed uit en dan zo dicht bij je huis.

  Groet,
  Jeanette

  BeantwoordenVerwijderen
 8. IK REAGEER WAT LAAT, MAAR OOK DEZE FOTO'S ZIJN GEWELDIGE NATUUR FOTO'S
  LIEVE GROET,
  MIRANDA

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis