dinsdag 27 december 2011

Ons kerstmenu was:

Ik schreef in mijn vorige bericht al wat ik ging klaarmaken. De gerechten waren erg goed gelukt, en nog mooi voor het oog ook, dus wilde ze graag even delen.
De recepten komen van het online Greenpeace magazine , de foto's zijn van mijzelf.

Venkelsalade en zure komkommer op een bedje van Linzen
150 gr gedroogde groene linzen
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
1 blokje of schepje groentebouillon(poeder)
1 eetlepel kappertjes
1 halve komkommer
1 kleine prei
100 ml wittewijnazijn
1 eetlepel suiker
1 kleine venkelknol
1 kleine rode paprika
Paar takjes verse peterselie
Sap van halve citroen
Olijfolie
Peper en zout
Peterselie als garnering

Linzen:
Was de linzen in een zeef en controleer op steentjes. Snijd
de ui en knoflook klein. Los de groentebouillon op in een pannetje kokend water. Voeg de linzen, de ui en de knoflook toe en laat 40-45 minuten zachtjes koken. Let op dat de linzen niet uiteenvallen, maar mooi stevig blijven. Giet de linzen af en roer de kappertjes erdoor.

Zure komkommer:
Snijd de komkommer in de lengte door de helft en vervolgens in halve maantjes. Snijd de prei in drie grote stukken en hak deze verticaal in dunne snippers. Breng 100 ml water met de wittewijnazijn en de suiker aan de kook. Voeg de komkommer en de preisnippers toe. Laat even doorkoken, haal dan van het vuur, giet de groenten met vloeistof en al in een kom en dek deze af met huishoudfolie. Ten minste een half uur laten trekken.

Venkelsalade:
Haal de groene stengels van de venkel. Snijd de venkelknol en de paprika in mooie dunne reepjes. Meng in een kom en breng op smaak met wat gehakte peterselie, citroensap, olijfolie, peper en zout.
Maak op een bord een mooi rond bedje van de linzen.
Daarbovenop leg je een hoopje van de zure groenten en
vervolgens wat van de venkelsalade. Besprenkel het geheel met olijfolie en garneer het bord met verse kervel of peterselie.

Bron recept: greenpeace.nl

We vonden het echt ontzettend lekker, er zitten zoveel verschillende smaken in, zuur, zoet en zout dat het echt een feestje was om te eten. De restjes hebben we bewaard als lekkere lunch voor op het werk.

******

Aardpeer, pompoen en roseval aardappeltjes uit de oven met gerookte portabella
750 gr rosevalaardappelen
4 aardperen
1 pompoen
4 grote portabella’s (of 8 kleinere)
1 kleine ui
300 gr spruitjes
1 stukje stevige biologische blauwschimmelkaas, bijv. roquefort
100 ml biologische crème fraîche
100 gr suiker
Flinke hand verse cranberry’s
Liquid Smoke
Olijfolie
Rozemarijn
(Grof) zeezout
2 blokjes of schepjes groentebouillon (poeder)

Groenten uit de oven:
Was de aardappelen en de pompoen, schillen is niet nodig. Snijd de pompoen doormidden en ontdoe deze van de pitten. De aardpeer licht schillen. Verwarm de oven op 200 graden Celcius en bedek twee bakplaten met bakpapier, één voor de pompoen en aardpeer en één voor de aardappelen. Snijd de piepers en de aardperen in de lengte in dikke plakken van ongeveer 1 centimeter. De pompoen snijd je in stevige plakken van 2 à 3 centimeter dikte. Besprenkel alles rijkelijk met olijfolie, zeezout en rozemarijn. Bak de pompoen en de aardpeer in 20 à 30 minuten beetgaar. De aardappelen hebben zo’n 40 minuten nodig tot ze aan de buitenkant knapperig en goudbruin zijn. Keer de groenten tijdens het bakken één of meerdere keren.

Portabella's
Hier heb ik het recept aangepast, oorspronkelijk moet je ze roken, maar ik had het geweldige product liquid smoke in huis. Daar heb ik de portabella's mee ingesmeerd, ipv dat je ze helemaal moet gaan roken.
Als je ze hebt ingesmeerd met liquid smoke bak de paddestoelen vervolgens in een beetje olie aan elke kant in 1 à 2 minuten bruin. Beetje zout en peper.

Garnering
Snijd de stronkjes van de spruitjes en maak een kruisje in de onderkant. Kook de spruitjes in een pannetje water met wat zout of wat groentebouillon een minuut of 5 tot ze gaar, maar nog knapperig en groen zijn.
Snipper voor de kaassaus een kleine ui en fruit deze in een steelpannetje. Voeg een glas witte wijn en een lepeltje groente-bouillon toe en laat 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer de crème fraîche door het mengsel en verwarm dit goed. Smelt vervolgens zo veel kaas in het pannetje dat een licht gebonden saus ontstaat. Nog even zacht laten pruttelen en regelmatig roeren.
Breng in een steelpannetje 100 ml water met 100 gr suiker aan de kook. Voeg de cranberry’s toe en laat ze, al roerend, enkele minuten meekoken tot ze openbarsten en een beetje zacht worden. Pas op dat je geen jam krijgt, de bessen moeten intact blijven. Voeg op smaak eventueel wat extra suiker toe.

Stapel op een bord losjes wat plakjes aardappel, aardpeer en pompoen en plaats daarop een of meerdere portabella’s. Garneer het bord met wat spruitjes en een paar cranberry’s. Giet met een lepel wat van de kaassaus over het geheel.

Bron recept, met enige aanpassingen van mijzelf:  greenpeace.nl


Ook dit gerecht was weer zeer lekker. Aardpeer at ik voor het eerst en was echt heel erg lekker. Een typische vergeten groente maar zeer smaakvol. Zeker een aanrader dit recept!

vrijdag 23 december 2011

Kerst 2011

Dat ik in een blog dip zit zal iedereen duidelijk zijn :-) er gebeurt momenteel ook gewoon erg weinig in en om het huis. Het is vreselijk weer en ik ben mij eigenlijk volledig aan het storten op lekker en gezond koken uit kookboekjes. Maar om nu alleen maar recepten te plaatsen vind ik ook niet leuk.

Afgelopen week toch maar besloten wat kerstsfeer in huis te halen. Alleen in de woonkamer en dan nog niet heel erg uitbundig. Ik heb een mini kerstboompje versierd en wat lampjes neergelegd op de side table. Cadeautjes eromheen en ik vond het wel weer welletjes.


Verder houden we het sober deze kerst. Al het overdadige, het vreten en het bijbehorende dierenleed (sowieso vlees, maar levend gekookte kreeften, foie gras, vetgemeste kalkoenen die je nu om de oren vliegen vind ik nog een tikje erger) maken mij ook weer niet heel erg vrolijk.

Wij gaan de eerste dag gourmetten met lekkere groentes als courgette, aubergine, vega hamburgertjes, een heerlijke geroosterde knoflook spread met knapperig brood.

De tweede dag ga ik het Greenpeace menu maken met de volgende gerechten:
Voorgerecht: Venkelsalade en zure komkommer op een bedje van Linzen
Hoofdgerecht: Aardpeer, pompoen en roseval aardappeltjes uit de oven met gerookte portabella

*HIER* kun je zien hoe chef-kok Jaymz Pool deze gerechten klaarmaakt.



Verder wens ik uiteraard mens en dier een prachtig, liefdevol en gezond 2012 toe!

maandag 19 december 2011

Middeleeuwse kerstmarkt in Telgte (DE)

Afgelopen weekend ben ik met Jolijn, net als de voorgaande twee jaren, naar de Middeleeuwse Kerstmarkt in Telgte (Duitsland) geweest. Vorig jaar was het echt vreselijk koud , dit jaar was het gelukkig minder koud al werden we wel 1 x overvallen door een behoorlijke regenbui.


Uiteraard stond de enorme kraam van Beerenwein.de er ook weer. Ik heb een Bratapfelwein en een Hexengalle (zo'n groene) meegenomen


Uiteraard mocht de Feuerzangenbowle niet ontbreken, die hield ons lekker warm :-) Twee heerlijke geurtjes uitgekozen. Vorig jaar nam ik lavendel olie mee (en patchouli voor Rick). Dit jaar heb ik gekozen voor de geuren "1001 nacht" en "GDW" ik weet niet meer exact wat dat betekende maar zoiets als "Geheim de Wunsch".

Geen middeleeuwse markt zonder Knobibrot!  Zo ontzettend lekker, dat we er zelfs twee van op hebben :-)


Nieuw uitgeprobeerd dit jaar: een brood op een stok. Je had een zoete en een hartige versie. De laatste hebben we geprobeerd, maar meer dan naar een homp brood smaakte het niet. Het zag er wel fantastisch uit.




De Nederlandse Keltische Folk band Rapalje trad ook meerdere malen op. 


Het hotel waar we ieder jaar in logeren heet het  Heidehotel Waldhütte en ligt midden in het bos. Vanuit onze kamer hadden we uitzicht over de parktuin die om het hotel heen zit. Er bleek een expositie gaande te zijn met allemaal metalen beelden van Wito Design. Niet alles was even mooi, maar er zaten zeker grappige mooie dingen tussen!




 

zondag 11 december 2011

Kerstmarkt Wezup


Zaterdag zijn we naar de kerstmarkt in Wezup geweest. Wezup ligt in Drenthe en is een schattig klein dorpje met prachtige oude boerderijen en schuren. De kerstkramen kun je dan ook langs een route door het dorp vinden in de oude grote schuren. Het dorp en de straten zijn prachtig versiert met lampjes en kaarsjes.

We vonden het er erg sfeervol en in tegenstelling tot mijn verwachting was er best wat brocante! Zeker een aanrader om volgend jaar naartoe te gaan.

 

 

donderdag 8 december 2011

Vietnamese Pho Chay soep

Ik mag graag naar Amazing Oriental gaan, een grote Aziatische supermarkt in Groningen. Wat een keus! Daar vond ik geweldige bouillonblokjes voor vegetarische soep (in de meeste bouillon zit wel garnalenpasta, maar in deze dus niet) uit Vietnam. De naam van de soep is Pho Chay *klik* voor een plaatje. Ik besloot er mijn eigen draai aan te geven en het beviel uitstekend.


Vietnamese Pho soep
2 porties
-12 vegetarische garnalen (ja ze bestaan echt en ze zijn lekker! *klik* voor een plaatje, ook te vinden bij de toko..)
-4 nestjes mie
-2 bouillon blokjes Pho Chay
- 800 ml water, kokend
-lenteui , in smalle reepjes gesneden
-1 rode chili peper, in fijne stukjes
-½ eetlepel verse gember, geraspt
-1 teentje knoflook, geperst
-olie om in te bakken

Kook de mie zoals vermeldt op de verpakking. Los de Pho Chay bouillon op in de 800 ml kokend hete water. Verhit in een pan de olie en bak hierin samen met de gember, chilipeper en knoflook de vegetarische garnalen tot ze mooi gaan kleuren.
Verdeel de mie over twee kommen. Giet de bouillon eroverheen, verdeel de garnalen en garneer met de lente uitjes.

dinsdag 29 november 2011

Artisjok en tomaten sandwich

Dit is zo'n ongelofelijk lekker broodje! Ik heb het nu al twee keer gemaakt en de smaak is echt super. Ook dit recept komt uit het boekje Vegan Yum Yum, heel erg simpel maar wat een smaken..

Artisjok en tomaten sandwich
-dik wit brood (ik heb een deel van een Turks brood gebruikt), geroosterd
-balsamico azijn
-artisjokken (uit blik op water, hoeveelheid naar smaak)
-hele verse tomaten, in dikke plakken gesneden
-basilicum blaadjes
-olijfolie

Doe de balsamico in een klein pannetje en laat het op een laag vuur indikken, af en toe roeren.
Bak in een koekenpan in wat olijfolie de artisjokken. Ikzelf heb er wat Italiaanse kruiden overheen gestrooid. Bak tot ze hier en daar een beetje te beginnen verkleuren en zet apart.
In dezelfde pan de plakken tomaat bakken tot ze zacht zijn en bijna uit elkaar vallen.

Leg op de onderste helft brood de basilicum blaadjes, schep daarop de artisjokken. Druip hier de ingedikte balsamico overheen en leg daarbovenop weer de tomaten. Andere helft van het brood erop en smullen maar..


zondag 27 november 2011

Kasteel De Cannenburgh


Vorig weekend naar de verjaardag van mijn vader geweest in Apeldoorn en daarna even lekker gewandeld met mijn moeder. We gingen naar Kasteel de Cannenburgh in Vaassen, vroeger kwam ik hier als kind behoorlijk vaak. Ik denk dat ik er nu zo'n 20 jaar niet was geweest!
En het zag er heel anders uit, niet alleen omdat het zo enorm mistig was en we het kasteel amper konden zien, maar vooral omdat het park/bos eromheen helemaal anders is ingericht. Toch wat plaatjes kunnen schieten ondanks de dikke mist.

 
Schaapjes!!  :-) Wat vind ik het toch geweldige lieve diertjes. Ontzettend nieuwsgierig waren ze, ze kwamen allemaal naar ons toelopen.




 De mist geeft de natuur echt prachtige kralenkettingen.




woensdag 23 november 2011

Romige Broccoli Dhal

Dhal is een van mijn favoriete gerechten, zeker voor als ik wat restjes verse groentes heb en geen zin in een soep heb. Dhal (ook wel geschreven als dal) is een typisch Indiaas gerecht met als basis peulvruchten. Het is dikker dan soep en men serveert het meestal met rijst en/of een naan (Indiaas platbrood).

Onderstaand gerecht combineert eigenlijk twee gerechten: een romige broccoli soep en een kruidige dhal. Ik vond het een perfecte, hele gezonde, combi!


Romige Broccoli Dhal
2 el olie
1 tl komijnzaad
1 tl mosterdzaad
1 ui fijn gesneden
100 gram rode linzen
1 broccoli, in kleine stukjes gesneden
450 ml water
½ tl zout
250 ml sojamelk (neem de ongezoete houdbare)
1 el sojasaus
1 el citroensap
½ tl kurkuma
½ tl garam masala
½ tl gedroogde rode peper snippers
zout naar smaak

Verhit de olie in een grote pan. Voeg de komijn- en mosterdzaad toe, uien en linzen. aanfruiten tot de zaadjes gaan ploppen. De uien moeten zacht zijn en zelfs een beetje kleur krijgen.

Voeg de broccoli, water en zout toe. Breng aan de kook, plaats de deksel op de pan en kook voor ong 20 -25 minuten terwijl je af en toe roert. De soep moet uiteindelijk dik zijn maar toch waterig, de broccoli zacht.

Voeg toe: sojamelk, sojasaus, citroensap, kurkuma, garam masala, gedroogde rode peper vlokjes en zout. Breng het niet meer aan de kook, dan gaat de sojamelk raar doen.

Serveren met rijst.


Dit gerecht komt uit het boek Vegan YumYum. Lauren Ulm houdt een blog bij van alle lekkere recepten die ze bedenkt en heeft hiervan een boek samen gesteld. Ik heb er inmiddels 4 recepten uit gemaakt en ze waren allemaal even ongewoon maar uitzonderlijk lekker en verrassend maar ook heel erg makkelijk te maken. Zeker een aanrader.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis