Aan Madeleine cakejes heb ik goede herinneringen. Altijd als ik met mijn ouders op vakantie ging naar Frankrijk gingen we uiteraard ook zoeken waar een hypermarché in de buurt zou zijn. Geweldig zo'n enorme supermarkt waar je alles, maar dan ook alles kon vinden, en wat er was ook nog eens in alle soorten, maten en van alle merken. Maar het heerlijkste (naast de Danone toetjes uiteraard :-)) waren toch wel de grote zakken met Madeleine cakejes.
Ik zag bij Sanne een oude Madeleine bakvorm en bestelde die gelijk, maar bij het ophalen bleken ze een miniatuur versie te zijn, meer geschikt voor chocolaatjes of zoiets dergelijks :-)). Maar gelukkig heb ik bericht van haar dat haar moeder inmiddels ook een grote vorm heeft gevonden!
Het kleine schelpvormige cakeje is oorspronkelijk afkomstig uit Commercy in Lotharingen. Het verhaal gaat dat een boerin met de naam Madeleine bij het onverwachte bezoek van de gevallen Poolse koning en hertog van Lotharingen Stanislaw Leszczynski vlug een cakeje zou hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had. In de klassieke uitvoering wordt het beslag gemaakt van bloem, boter, eieren, poedersuiker, bakpoeder, citroenschil en rum.
De rum proef ik er nu eigenlijk helemaal niet meer in terug?
Gelukkig zijn de Madeleine cakejes van Bon Maman hier in Nederland ook erg lekker, maar het lijkt mij leuk om ze toch eens zelf te bakken. Iemand het "perfecte" recept hiervoor? Of zal ik toch maar eens *dit* boek moeten bestellen..
Homemade vegan Franse boerenpaté
-
Dit recept staat al op mijn blog, al 6 jaar. Maar ik vond het nu tijd om
dit gerecht weer onder de aandacht te brengen en er eens een mooiere foto
bij te z...