woensdag 27 oktober 2010

Kattenfotografie

Voordat ik vorig jaar verhuisde maakte ik met mijn fotografie een kleine verdienste als hobby. Ik fotografeerde katten in opdracht bij mensen thuis. Het was een leuke afwisselende maar enorm vermoeiende hobby. Ik kreeg snel last van mijn muisarm, en er was nauwelijks vrije tijd over naast mijn werkweek op kantoor.

Door de verhuizing, waardoor de meeste vaste klanten in de randstad te ver waren en doordat ik meer ben gaan werken is deze hobby zo goed als stil komen te liggen. Zelfs mijn eigen katten fotografeerde ik nauwelijks in "de studio". Afgelopen weekend heb ik ze weer eens tegen een achtergrond gezet om te proberen een opzetje te maken voor de kerstkaart. Irfan, onze golden traditionele Pers, was eigenlijk het enige zeer gewillige dankbare model (Brianna ook, maar zij is voorgaande jaren al op de kerstkaart geweest ;-))

Kijkend naar de foto's blijkt onze Berlijnse Irfan toch in een jaar uitgegroeid te zijn naar een hele grote vent met een zalig hoofd :-)







maandag 25 oktober 2010

Zelfgebakken brood met tomaat, aardappel en ui

 Zelfgebakken brood met tomaat, aardappel en ui

Dit lijkt op een brood welk ik eerder heb gemaakt en heb laten zien op mijn blog, alleen heb ik deze anders belegd.

 1 pak broodmix voor witbrood
boter
water
olijfolie
Italiaanse kruiden als tijm en rozemarijn

tomaten in schijven
uien in ringetjes
voorgekookte aardappel in schijfjes
feta kaas
Parmezaanse kaas, geraspt
geraspte kaas



Maak het pak witbroodmix zoals op de verpakking vermeldt staat voor een witbrood. Voeg er wat olijfolie en gehakte Italiaanse kruiden aan toe naar smaak.
Nadat het heeft gerezen heeft onder plastic in 4 platte plakken verdelen en laten rusten.

Ik heb twee verschillende broodjes gemaakt: op de beide heb ik gewone kaas gestrooid, plakken tomaat, plakken aardappel en ui verdeeld. Op de ene heb ik echter feta kaas verbrokkeld en op de andere Parmezaanse kaas. Strooi er nog wat Italiaanse kruiden overheen en zet in de oven voor 20-30 minuten zoals vermeldt op de verpakking van het witbroodmix. Wel goed in de gaten houden dat het brood niet de donker wordt.

We hadden heerlijke oude schapenkaas meegenomen van de herdersfair en hebben dat samen met heerlijke (ook daar gekochte) rode tapenade geserveerd bij de broden. Erg lekker allemaal!



De windlichtjes die je op de foto's ziet zijn glazen die ik bij de kringloop heb gekocht. Met veel katten in huis is open vuur natuurlijk gevaarlijk met van die langharige pluimstaarten. Deze waren dus een uitkomst. Ik heb ze versierd met een kantje die ik heb gekocht bij Servies en Brocante op de fair. Zo krijgen ze nét iets meer.

zondag 24 oktober 2010

Herdersfair Balloo

Een beetje laten post erover maar ik heb zo'n drukke week achter de rug dat ik er even geen puf voor had. Vorig weekend zijn we dus naar de Herdersfair in Balloo geweest. Het was van dezelfde organisatie als de fairs in Orvelte dus we namen aan dat het zeker de moeite waard was.
Het was al met al een leuke gezellige fair, echter naar aanleiding van de naam had ik toch eigenlijk ook wel levende schapen willen zien. Er was veel wol te zien, vachten en lamsvlees, maar de echte Drentse schaapjes waren héél in de verte te aanschouwen. Verder geen herder gezien... en dat vond ik een beetje jammer (er is nog zoveel leuks met dit thema te doen), maar dat maakte de stands niet minder mooi.


Uiteraard super om zoveel verschillende wolsoorten te zien terwijl je net een viltcursus hebt gehad. Ik heb dan ook wat meegenomen. Een baal merinowol met jonge kameel! Het is ontzettend zacht, en het werkt echt heel erg lekker.


De prachtige stand van Sanne (Servies en Brocante)


De stand van Pier & Pol


En twee stands waar ik de naam niet meer van weet. Ik was helemaal verliefd op het houten tafeltje!

maandag 18 oktober 2010

Vilt!

Al jaren ben ik weg van vilt, ik vind het een leuk, warm en gezellig materiaal. Al enige tijd hoop ik er een cursus in te volgen maar het kwam er steeds naar niet van. Onlangs heb ik samen met Sandra dan eindelijk een workshop vilten kunnen volgen.
We hadden ons aangemeld bij Jolande van Luijk van Fibreations en op onze eerste workshop zouden we een windlichtje en een bloem gaan vilten.

Het was echt ontzettend leuk! Natuurlijk wordt het nooit de eerste keer zoals je die in gedachte hebt, dat is nu eenmaal zo met dit viltproces, maar ik vond het echt super om te doen. Dit is het resultaat wat er bij mij is uitgekomen:


Als basis hebben we de wol van de Wensleydale schaap gebruikt. Voor het windlichtje tevens een grijze wol (dit schaap is ook echt grijs, het lijkt op het gekrulde haar van een oud dametje :-)) van een schaap waar ik de naam niet meer van weet. Bij de bloem heb ik een groene merino wol gedaan.

Natuurlijk ook gelijk wat wol gekocht bij Jolande zodat ik er thuis ook mee aan de slag kon gaan en de volgende dag heb ik nog een wit windlichtje gemaakt (geheel van de wensleydale wol).

Het is echt enorm verslavend en we kijken dan ook erg uit naar de volgende workshop: een feestshawl vilten.

Gnocchi met ragout van wijn en wilde paddenstoelen

Dit gerecht komt uit het boek "De parttime vegetariër" van Simon Rimmer. Simon is een niet-vegetariër die een vegetarisch restaurant kocht terwijl hij geen kookervaring had. Hij vond dat de gerechten origineel, lekker en gevarieerd moesten zijn en vooral aantrekkelijk voor vleeseters. Met twee kookboeken ging hij aan de slag en creëerde hij de lekkerste gerechten. Inmiddels is zijn restaurant "Greens" in Manchester een enorm succes.

Bij onderstaand gerecht is de hoeveelheid gnocchi voor veel meer dan 4 personen, maar de gnocchi benodigheden zijn lastig te halveren. De ragout is wel door mij gehalveerd neergezet. De gnocchi dus even bewaren en invriezen voor een volgende keer.

Dit was overigens de eerste keer dat ik gnocchi at, en al helemaal dat ik het klaarmaakte. De volgende keer zou ik ze kleiner maken. Vooral de wijnragout was erg lekker! Tevens waren bij de AH de portabellos uitverkocht en heb ik shiitakes genomen.


Gnocchi met ragout van wijn en wilde paddenstoelen
600 g aardappelen
1 ei
450 g bloem
zout
peper (zwarte peper)

olijfolie om te bakken
1 ui (fijngehakt)
1 wortel
1 stengel bleekselderij
3 teentjes knoflook
300 g tomatenpuree
0,5 l wijn (rood)
0,5 l bouillon
rozemarijn (verse blaadjes)
200 g portabellos
Parmezaanse kaas

Voor de gnocchi:
Kook de kruimige, ongeschilde aardappelen circa 40 minuten tot ze zacht zijn. Giet ze af en wacht tot ze handwarm zijn. Pel ze met de hand en pureer ze met een pureestamper of knijper boven een kom. Maak een kuiltje in het midden van de puree, breek het ei erboven en meng het door de puree. Voeg de bloem toe en breng op smaak. Meng tot deeg en kneed enkele minuten tot het droog aanvoelt.

Verdeel het deeg in drie rollen van 2 cm doorsnee en snijd ze in plakken van 2 cm. Maak groeven in de gnocchi met de bolle kant van een vork. Breng in een grote pan water aan de kook en laat de gnocchi in het water zakken. Schep ze eruit wanneer ze boven komen drijven. Spoel ze met ijskoud water af, giet ze goed af en dep ze droog. Schep ze door olie en zet ze tot gebruik in de koelkast. Je kunt ze in deze fase ook invriezen.

Voor de ragout:
Hak de selderij, de wortelen en de uien fijn. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de groenten in 5 minuten gaar met 2 geperste teentjes knoflook. Voeg de tomatenpuree toe en bak 7-8 minuten. Voeg wijn, bouillon en rozemarijn toe, breng aan de kook en laat minstens 40 minuten maar het liefst 1 uur pruttelen.


Snijd de paddestoelen in stukken en bak ze samen met 1 teentje knoflook in olie tot ze zacht zijn. Breng ze goed op smaak. Verwarm de gnocchi in de ragout, schep op een bord en garneer met paddestoelen en versgeraspte parmezaan.

donderdag 14 oktober 2010

Druifjes..




De druifjes uit de tuin zijn inmiddels behoorlijk rijp. Ook in deze tuin meer dan we zelf op kunnen, ik hang ze aan de schutting voor de vogels. Ik zit er aan te denken er voor volgend jaar een witte druif bij te kopen, die zijn zo mooi fris gekleurd.






De prachtige terrine die jullie op de foto zien staan heb ik onlangs gekocht bij Brocantehuis Veendam. Ik vind hem schitterend en ben er erg blij mee.

dinsdag 12 oktober 2010

Uitslag give away!

Ik wilde er eigenlijk iets leuks van maken, maar door 1. tijdgebrek en 2. lichtgebrek (tegen de tijd dat ik thuis kom van werk is het al weer schemerig!) "gewoon" maar een lootje getrokken.

Eerst wil ik iedereen bedanken voor de enthousiaste reacties en een welkom voor de nieuwe volgers. Daardoor heb ik ook weer erg leuke nieuwe blogs leren kennen!  Dankjewel!

Hierbij de winnaar van mijn give away:


(Lestyn (onze Ragdoll) checkt even of iedereen er wel echt inzat en speelde voor notaris)

Het is Jolanda van de blog Franse Lelie geworden!!!
Jolanda, mail je even je adres gegevens naar mij toe? dani @ worldofdani.com

zondag 10 oktober 2010

Inspiratie

Het prachtige huis en atelier van Binny en Graham Hudson. Binny werkt als styliste en bloemiste. Ze sparen camera's en antiek film apparatuur. Maar volgens mij, zo te zien, ook spuitflessen :-)
Prachtige deuren!

 



Bron foto's: www.mixr.se

vrijdag 8 oktober 2010

Bospaddenstoelensoep

Eigenlijk ben ik helemaal geen soepenmens, maar sinds ik ze zelf klaar maak en weet wat er allemaal in gaat en ik ervoor kan kiezen er dingen uit te laten ga ik soepen steeds meer waarderen. Dit recept voor bospaddenstoelensoep vonden zowel Rick als ikzelf echt enorm lekker. Dus een aanrader, zeker voor deze herfstige dagen.


Bospaddenstoelensoep
1 ui
1 teentje knoflook
scheutje olijfolie
250 gr champignons
1 eetlepel bloem
1 liter groentebouillon
scheutje melk
250 gr bospaddenstoelen naar keuze (bv oesterzwammen, schiitake, portobello)
zout en peper

voor de croutons:
2 sneetjes witbrood
1 teentje knoflook
olijfolie

Ik maak eerst de croutons: eerst de sneetjes witbrood ongeveer 2 minuten in de broodrooster (niet te bruin laten worden). Dan is vierkantjes snijden. In een koekenpan olijfolie verwarmen en hierin een teentje knoflook persen. Bak hierin de croutons tot ze mooi goudbruin zijn.

Snijd de ui en het teentje knoflook fijn. Doe de olie in de pan en bak de ui en de knoflook zachtjes tot de uistukjes glazig zijn. Snijd de champignons in stukjes en doe ze ook in de pan. Laat alles lekker bruin worden.. Doe een eetlepel bloem in de pan en daarna de groentebouillon en de melk. Laat het geheel ongeveer 10 minuten pruttelen. Pureer de soep en breng eventueel op smaak met zout en peper.

Scheur intussen de bospaddenstoelen in stukjes en bak ze in een hete pan op hoog vuur.
Verdeel de soep over kommen en doe de gebakken bospaddenstoelen boven op de soep.

Serveren met de knoflookcroutons..(houd er een paar apart, zodat die nog lekker knapperig blijven).
Eet smakelijk!



Dit recept komt uit een boek die ik afgelopen maand heb gekocht: Koken in McDonald's Kitchen, lekker eten zonder vlees en vis. Ontzettend leuk boekje vol met afwisselende recepten, leuke tips en extra informatie over producten en ingrediënten. En erg leuk geprijsd (­EUR 7,90)!

woensdag 6 oktober 2010

Hoekje in de slaapkamer

Onlangs was ik de gelukkige winnaar van de give away bij de blog van Mirjam:  decoratieve verftechnieken. Helemaal leuk! Ik mocht zelf een kleurtje uitkiezen en het werd de kleur "linen" in een krijtverf. Nogmaals dankjewel Mirjam!

Als eerste heb ik ervoor gekozen om de uit de woonkamer verbannen side table een laagje te geven. Het blad was gewoon houtkleur en dat maakte de tafel een beetje saai. Deze side table staat in de slaapkamer en ik vind de kleur prachtig zacht staan! Rick heeft het pas gekochte regaaltje bij Sanne voor mij opgehangen en decoreren maar...

Er moet nog veel gebeuren in de slaapkamer, ik wil er uiteindelijk een witte vloer in. Voorlopig moeten we het hier even mee doen.





Het waxine houdertje heb ik zelf gemaakt van een bonne maman jampotje. Ook het kaartje heb ik zelf in elkaar geknutseld.



Met deze oude schaal van Boch die ik van de week heb gekocht (hier) ben ik zo blij! Hij is prachtig verweerd. Ooit heb ik op een rommelmarkt een grote versie hiervan laten liggen..spijt als haren op mijn hoofd!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis