zondag 30 oktober 2011

Inspiratie

Diverse afbeeldingen die ik hier en daar op tumblr vond, helaas zonder originele bronvermeldingen. Maar ik put er zoveel inspiratie uit dat ik ze graag wil plaatsen.






donderdag 27 oktober 2011

Afgelopen twee weken

Veel gedaan, maar geen puf om het te bloggen. Sowieso weinig achter de computer gezeten. Vandaar hierbij min of meer een foto update van de afgelopen twee weken.

We zijn naar de herdersfair geweest in Balloo. Lekkere dingetjes voornamelijk gekocht zoals twee vinaigrettes van Jacklyn (ze smaken echt heerlijk!)  en een zalige stoofperenjam (ga ik zeker proberen ook te maken deze herfst) en een leuk kookboek . Helaas waren de schapen ver te zoeken deze keer.


We zijn een dagje naar Amsterdam geweest. Geweldige stevige stappers (wandelschoenen) gekocht bij VEGA Life en lekkere zepen bij Sissy boy.

Aan het einde van de dag weer eens heerlijk gegeten bij het Golden Temple restaurant. Het is een vegetarisch restaurant met een Indiaase en Midden-Oosten keuken. Wij hebben gekozen voor een Indiaase Thali. Je vindt er geen alcohol, maar wel heerlijk verse sappen én het drankje "Red Gold". Zo ontzettend lekker, ik kan er liters van op! Het is een soort ijsthee/vruchtensap van hibiscus, rozenbottel, gember, citroen en rauwe suiker. Als toetje heb ik een raw chocolate cake genomen. Enorm vullend, maar erg lekker.


De zondag erna heerlijk wezen wandelen in de Heemtuin en natuurpark Tussen de Venen. Prachtig zo'n laaghangende zon in de namiddag samen met de beginnende herfsttinten.



zaterdag 15 oktober 2011

Opzetkastje


Onlangs ging ik kijken voor een tafeltje bij Janneke van Nuzzelspul, ondanks de exact juiste formaten van het tafeltje (70 cm hoog en max 50 cm breed/lang - als iemand een tip heeft?) werd het niet dit tafeltje. Wel werden zowel Rick als ik verliefd op een opzetkastje die ze had staan.

Inmiddels staat deze in de woonkamer en ben ik er héél erg blij mee. De inrichting en decoratie zal ongetwijfeld nog vele malen veranderen, lekker met de seizoenen mee. Nu nog even de laatste herinneren aan de zomer erin door de gedroogde hortensia's en lavendel.


 


zaterdag 8 oktober 2011

Zoete aardappel met cashewnoten

Ik wilde graag proberen een gerecht na te maken die ik begin dit jaar in een restaurant heb gegeten. Dat was een tajine van zoete aardappel, cashewnoten, pijnboompitten en saffraan. Nu heb ik geen tajine en heb ik het een en ander weggelaten, maar het eindresultaat was toch eigenlijk best lekker!


Zoete aardappel met cashewnoten
1 grote zoete aardappel, in stukken gesneden
1 grote uit (of 2 kleinere), gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2  theelepels ras el hanout (couscous kruiden)
1 kaneelstaafje
1 klein blikje tomatenpuree
paar draadjes saffraan
water
handje rozijnen
cashewnoten
maiszetmeel (½ el)
Olijfolie
koriander
eventueel een dot biologische room of volle kwark

In pan met dikke bodem uitje en de knoflook in de olijfolie fruiten. Kaneelstokje, ras el hanout kruiden toevoegen en de zoete aardappel.
Alles goed doorroeren, tomaten puree, saffraan, rozijnen en uiteindelijk water toevoegen dat net alles bijna onder staat. Zo'n 30 à 45 minuten laten pruttelen tot de zoete aardappel heerlijk zacht is.
Beetje water aanlengen met maizena en toevoegen zodat het kookvocht dikker wordt. Uiteindelijk cashewnoten toevoegen en naar smaak zout (let er op of je zoute of ongezoute cashewnoten gebruikt) en peper toevoegen.
Serveren met koriander en eventueel een beetje room.

dinsdag 4 oktober 2011

Zwarte Water en Blankenveen

Wat hebben we genoten van het prachtige weer zondag. Rick en ik zijn gaan wandelen in Drenthe, dit keer bij het Zwarte Water (Elpermeer) en Blankenveen. Het is een zeer gevarieerd gebied. De geschiedenis hoe dit gebied is ontstaan kun je *hier* lezen.

De auto hebben we geparkeerd vlakbij het Zwarte Water. Een prachtig heide gebied, met in het midden "het zwarte water" , hier grazen prachtige zwarten runderen met krulhaar. We konden nergens een bordje vinden wat voor een ras het was helaas.

Na een wandeling door dit prachtige heidegebied zijn we het bos ingelopen. En daar kon ik mij uitleven op het fotograferen van paddenstoelen :-)









zondag 2 oktober 2011

Woonkamer


Even nog een paar andere kiekjes uit de woonkamer. Ik had een vrij drukke witte spiegel bij de schouw, die heb ik vervangen voor een Frans model. Ik vond deze bij Brocaatje. De prachtige terrine vond ik bij Servies en Brocante, het is lastig te zien op een foto maar hij is erg mooi verweerd en beboterd. De apothekerspotten hebben hun bestemming op de schouw gevonden.

zaterdag 1 oktober 2011

Gemarineerde buffelmozzarella met tomaten

Dit recept komt wederom uit mijn favorieten kookboek van dit moment: Plenty! En ondanks dat ik echt mijn best doe te minderen met zuivel, en uitsluitend biologische zuivel koop vind ik dat toch echt heel erg moeilijk. De meeste vegetarische gerechten zijn nu eenmaal vaak met kaas of room. Ik denk dat ik ons gebruik al zeker heb gehalveerd, het hoeft ook allemaal niet in 1 x, dus zo nu en dan genieten we extra van een stukje kaas.
De buffel mozzarella die ik voor dit gerecht heb gebruikt is van een goede kwaliteit en dat is ook echt te proeven én nodig voor een gerecht als dit.

De borden zijn van Wedgewood en vond ik deze zomer op de Brinkmarkt in Annen. Meestal val ik voor het creme kleurig Maastrichtse servies, maar deze vond ik echt onweerstaanbaar. Zo mooi!


Gemarineerde buffelmozzarella met tomaten
250 gr biologische buffel mozzarella
zeer rijpe kleine tomaatjes of twee grote tomaten, naar behoefte
Marinade:
½ tl venkelzaad
geraspte schil van 1 citroen
15 basilicumbladeren, gesnipperd
2 tl fijngehakte oregano
2 tl goede kwaliteit olijfolie extra vergine (+ extra om te besprenkelen)
2 tl raapzaadolie (heb ik zelf niet gebruikt)
1 teen knoflook, fijngehakt
½ tl zeezout
zwarte peper

Maak eerst de marinade, strooi het venkelzaad in een kleine koekenpan en rooster ze op een hoog vuur tot ze springen. Schud ze in een vijzel en maal ze met een stamper grof. Doe het zaad in een kom en voeg de overige ingrediënten toe.
Breek de mozzarella met de handen open, of in brokken. Besmeer ze met de marinade en zet weg voor 15-30 minuten.

Snijd de tomaten voor het serveren in partjes (kleine tomaatjes halveren) en verdeel ze met de mozzarella over de borden. Besprenkelen met de extra olijfolie en dien op.

Serveren met lekker knapperig wit (stok)brood.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis