woensdag 23 november 2011

Romige Broccoli Dhal

Dhal is een van mijn favoriete gerechten, zeker voor als ik wat restjes verse groentes heb en geen zin in een soep heb. Dhal (ook wel geschreven als dal) is een typisch Indiaas gerecht met als basis peulvruchten. Het is dikker dan soep en men serveert het meestal met rijst en/of een naan (Indiaas platbrood).

Onderstaand gerecht combineert eigenlijk twee gerechten: een romige broccoli soep en een kruidige dhal. Ik vond het een perfecte, hele gezonde, combi!


Romige Broccoli Dhal
2 el olie
1 tl komijnzaad
1 tl mosterdzaad
1 ui fijn gesneden
100 gram rode linzen
1 broccoli, in kleine stukjes gesneden
450 ml water
½ tl zout
250 ml sojamelk (neem de ongezoete houdbare)
1 el sojasaus
1 el citroensap
½ tl kurkuma
½ tl garam masala
½ tl gedroogde rode peper snippers
zout naar smaak

Verhit de olie in een grote pan. Voeg de komijn- en mosterdzaad toe, uien en linzen. aanfruiten tot de zaadjes gaan ploppen. De uien moeten zacht zijn en zelfs een beetje kleur krijgen.

Voeg de broccoli, water en zout toe. Breng aan de kook, plaats de deksel op de pan en kook voor ong 20 -25 minuten terwijl je af en toe roert. De soep moet uiteindelijk dik zijn maar toch waterig, de broccoli zacht.

Voeg toe: sojamelk, sojasaus, citroensap, kurkuma, garam masala, gedroogde rode peper vlokjes en zout. Breng het niet meer aan de kook, dan gaat de sojamelk raar doen.

Serveren met rijst.


Dit gerecht komt uit het boek Vegan YumYum. Lauren Ulm houdt een blog bij van alle lekkere recepten die ze bedenkt en heeft hiervan een boek samen gesteld. Ik heb er inmiddels 4 recepten uit gemaakt en ze waren allemaal even ongewoon maar uitzonderlijk lekker en verrassend maar ook heel erg makkelijk te maken. Zeker een aanrader.


6 opmerkingen:

  1. Hoewel ik niet gek ben op broccoli, ziet het er wel heel lekker uit! Maar ik denk toch dat het bij mij vooral bij kijken blijft hihi!

    Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had er nog nooit van gehoord, Dahl, maar het ziet er wel lekker uit moet ik zeggen. Ik ga 't onthouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Dani,

    Wat ziet dit er heerlijk uit! Ik moet eerlijk zeggen dat ik het zelf nog nooit heb gemaakt. Op het moment ben ik een boek aan het lezen dat zich in het noorden van India afspeelt. Daar eten ze inderdaad graag Dahl!

    Een gezellige avond & lieve groet,

    Madelief x

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oh, nog nooit van gehoord, van Dahl... doet me denken aan de schrijver! Hihi... leuk dat je het recept zo wilt delen!

    Groetjes, Marjolijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mmmmhhh, hoewel ik denk dat ik er hier niet mee hoef aan te komen ;). Wat ik me wel eens afvraag hoe je nog keuzes kunt maken over welk gerecht je gaat maken. Je hebt zoveel kookboeken. Voor mij is dat dus het struikelblok, heb inmiddels het aantal kookboeken behoorlijk uitgedund, te veel keuzes maakte dat ik uiteindelijk weer gewoon een pan boerenkool maakte, ha, ha.
    Groetjes Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Dani,

    Dat ziet er heerlijk uit zeg. Ik probeer ook altijd soep te maken van groenten die ik over heb, maar dit vult volgens mij wel iets meer.
    Ga ik zeker eens uitproberen.

    Groetjes astrid

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis