maandag 18 oktober 2010

Gnocchi met ragout van wijn en wilde paddenstoelen

Dit gerecht komt uit het boek "De parttime vegetariër" van Simon Rimmer. Simon is een niet-vegetariër die een vegetarisch restaurant kocht terwijl hij geen kookervaring had. Hij vond dat de gerechten origineel, lekker en gevarieerd moesten zijn en vooral aantrekkelijk voor vleeseters. Met twee kookboeken ging hij aan de slag en creëerde hij de lekkerste gerechten. Inmiddels is zijn restaurant "Greens" in Manchester een enorm succes.

Bij onderstaand gerecht is de hoeveelheid gnocchi voor veel meer dan 4 personen, maar de gnocchi benodigheden zijn lastig te halveren. De ragout is wel door mij gehalveerd neergezet. De gnocchi dus even bewaren en invriezen voor een volgende keer.

Dit was overigens de eerste keer dat ik gnocchi at, en al helemaal dat ik het klaarmaakte. De volgende keer zou ik ze kleiner maken. Vooral de wijnragout was erg lekker! Tevens waren bij de AH de portabellos uitverkocht en heb ik shiitakes genomen.


Gnocchi met ragout van wijn en wilde paddenstoelen
600 g aardappelen
1 ei
450 g bloem
zout
peper (zwarte peper)

olijfolie om te bakken
1 ui (fijngehakt)
1 wortel
1 stengel bleekselderij
3 teentjes knoflook
300 g tomatenpuree
0,5 l wijn (rood)
0,5 l bouillon
rozemarijn (verse blaadjes)
200 g portabellos
Parmezaanse kaas

Voor de gnocchi:
Kook de kruimige, ongeschilde aardappelen circa 40 minuten tot ze zacht zijn. Giet ze af en wacht tot ze handwarm zijn. Pel ze met de hand en pureer ze met een pureestamper of knijper boven een kom. Maak een kuiltje in het midden van de puree, breek het ei erboven en meng het door de puree. Voeg de bloem toe en breng op smaak. Meng tot deeg en kneed enkele minuten tot het droog aanvoelt.

Verdeel het deeg in drie rollen van 2 cm doorsnee en snijd ze in plakken van 2 cm. Maak groeven in de gnocchi met de bolle kant van een vork. Breng in een grote pan water aan de kook en laat de gnocchi in het water zakken. Schep ze eruit wanneer ze boven komen drijven. Spoel ze met ijskoud water af, giet ze goed af en dep ze droog. Schep ze door olie en zet ze tot gebruik in de koelkast. Je kunt ze in deze fase ook invriezen.

Voor de ragout:
Hak de selderij, de wortelen en de uien fijn. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de groenten in 5 minuten gaar met 2 geperste teentjes knoflook. Voeg de tomatenpuree toe en bak 7-8 minuten. Voeg wijn, bouillon en rozemarijn toe, breng aan de kook en laat minstens 40 minuten maar het liefst 1 uur pruttelen.


Snijd de paddestoelen in stukken en bak ze samen met 1 teentje knoflook in olie tot ze zacht zijn. Breng ze goed op smaak. Verwarm de gnocchi in de ragout, schep op een bord en garneer met paddestoelen en versgeraspte parmezaan.

3 opmerkingen:

  1. Owwwwwww....wat eten we weer lekkerrrrr.......fijne week liefs Ria.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Staat niet snel op tafel maar ziet er wel heel lekker uit.

    Groetjes, Carina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een heerlijk herfstgerecht lijkt me...ziet er goed uit!

    Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis