maandag 28 februari 2011

Madeleines

Aan Madeleine cakejes heb ik goede herinneringen. Altijd als ik met mijn ouders op vakantie ging naar Frankrijk gingen we uiteraard ook zoeken waar een hypermarché in de buurt zou zijn. Geweldig zo'n enorme supermarkt waar je alles, maar dan ook alles kon vinden, en wat er was ook nog eens in alle soorten, maten en van alle merken. Maar het heerlijkste (naast de Danone toetjes uiteraard :-)) waren toch wel de grote zakken met Madeleine cakejes.

Ik zag bij Sanne een oude Madeleine bakvorm en bestelde die gelijk, maar bij het ophalen bleken ze een miniatuur versie te zijn, meer geschikt voor chocolaatjes of zoiets dergelijks :-)). Maar gelukkig heb ik bericht van haar dat haar moeder inmiddels ook een grote vorm heeft gevonden!


Het kleine schelpvormige cakeje is oorspronkelijk afkomstig uit Commercy in Lotharingen. Het verhaal gaat dat een boerin met de naam Madeleine bij het onverwachte bezoek van de gevallen Poolse koning en hertog van Lotharingen Stanislaw Leszczynski vlug een cakeje zou hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had. In de klassieke uitvoering wordt het beslag gemaakt van bloem, boter, eieren, poedersuiker, bakpoeder, citroenschil en rum.



De rum proef ik er nu eigenlijk helemaal niet meer in terug?
Gelukkig zijn de Madeleine cakejes van Bon Maman hier in Nederland ook erg lekker, maar het lijkt mij leuk om ze toch eens zelf te bakken. Iemand het "perfecte" recept hiervoor? Of zal ik toch maar eens *dit* boek moeten bestellen..

15 opmerkingen:

  1. Ze zien er in ieder geval uit om op te eten...
    Maar deze zijn niet zelfgebakken dus....?
    Ben benieuwd of je ze straks ook zelf gaat maken.
    Zo leuk!
    Fijne avond

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze zien er net zo heerlijk uit als je foto's. Om op te (vr)eten ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Met het boek heb je wel 17 variaties tot je beschikking...excuses genoeg om ze telkens weer te bakken :)! Ik ken ze niet, maar ik vind ze er overheerlijk uitzien!

    Een fijne avond! Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  4. cake of cakejes ze blijven heerlijk.

    veel plezier met het bakken ik ken het niet.

    groet stina

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb ook een vorm gekocht ben er nog niet aan toe gekomen maar ben het wel van plan binnenkort als ze lukken laat ik het je weten goed????....liefs van mij...xxx.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ook als ik Madeleines zie denk ik aan vakantie in Frankrijk met mijn ouders, heerlijk!!! Zakken vol heb ik er van gegeten. Zelf heb ik ze nog nooit gemaakt, maar laat je het even weten als je een goed recept hebt gevonden? Ik blijf je volgen.

    Groetjes, Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oooh ja leuk om die zelf eens te maken,en lekkuuurrrrr....mmmmm :-0)
    Gzellig in zo,n oude vorm echt iets om met vies weer even mee bezig te zijn.
    Stuur maar een paar op hoor als ze klaar zijn,haha...

    lieve groetjes
    Dicky Marie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi,

    kijk eens bij Carol van paris breakfast haar blog, zij heeft ook vaak over madeleines geschreven. Ik ken ze alleen van de Dirk....niet lekker dus en dat met een man als bakker hihi

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben geen kook/bakwonder en kan je dan ook niet aan een recept helpen helaas. Maar je hebt weer prachtige foto's gemaakt. Groetjes Peggy

    BeantwoordenVerwijderen
  10. O ja Madeleines. Ieder jaar meen ik weer een voorraad uit Frankrijk mee om thuis nog een beetje na te genieten. Ik heb zelfs verschillende soorten madeleinebakblikken maar heb ze nog nooit zelf gemaakt. Ben benieuwd of je een lekker en makkelijk recept kunt vinden.
    Groetjes Iris

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ze zijn zalig, en doen idd altijd aan vakantie denken. Dat zullen mijn kids dus later ook hebben. Ik neem het liefst wat zakken mee naar huis.
    Groetjes Anja.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Die tulpen in de flesjes...prachtig! *de rest negeer ik, ik ben op dieet..heb niets gezien..er niet 1 seconde naar verlangt..nog niet eens gedacht..oooh..yummie...*

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Oh Madeleines are so delicious I love them! :-) Hugs Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Zodra we op vakantie een hypermarché in lopen, gaat er zo'n zak in de kar ... leuk dat je ze nu zelf gaat maken, jammie!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Als je ze zelf maakt dan kom ik ze proeven! Ziet er heel lekker uit!!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis