zondag 6 februari 2011

Kesar-e-Paneer

Sinds ik een aantal jaar geleden voor het eerst bij The Golden Temple in Amsterdam heb gegeten ben ik helemaal weg van Indiaas eten. Ik vond het altijd al lekker, maar sinds we geen vlees meer willen eten is de Indiase keuken natuurlijk enorm geschikt. Mocht je een keer in de gelegenheid zijn daar te eten, neem dan het heerlijke drankje Red Golden, ik heb nog nooit zo iets lekkers gedronken!

Tijdens een van onze bezoekjes vorig jaar aan het restaurant zag ik in de enorme boekenkast aldaar een heel dik Indiaas receptenboek staan. Titel snel opgeschreven en rond gespeurd. In januari dan eindelijk het boek ontvangen en jeetje wat een enorm dik boekwerk! Zonder plaatjes, dus je zult het met je eigen fantasy moeten doen hoe het eruit gaat/moet zien, maar des te meer ruimte voor recepten. Geen poespas, geen onnodige opmaak, alleen maar recepten.
Ik heb er al een aantal recepten uit geprobeerd, waaronder onderstaande, en het is eigenlijk ook helemaal niet moeilijk! Zolang je alle kruiden een beetje op voorraad hebt zijn de boodschappen ook niet enorm.

Een veel gebruikt ingrediënt in de vegetarische Indiase keuken is paneer. Paneer is een verse kaas (een soort stevige "cottage cheese") die je zowel in de natuurwinkel kan kopen maar ook heel makkelijk zelf kan maken! Voor onderstaand gerecht heb ik dat dan ook gedaan. Eenmaal dit filmpje kijken, en de kind doet de was: *klik* Voor 1 liter volle melk heb je het sap nodig van een halve citroen, en dat is het!

 Kesar-e-Paneer
Paneer in een dikke tomatenjus/saus

+/- 500 gr Paneer
1 kg tomaten in stukjes (ik gebruik 2 blikken tomatenstukjes)
1 el geraspte gember
2 el geperste knoflook
5 tl rode chilipoeder
½ tl groene cardemom
150 gr /  ¾ kopje ghee (geklaarde boter -> toko)
1 tl foelie (gemalen)
peper en zout naar smaak
5 tl garam masala
5 el (100 gr) boter
100  crème fraîche


Doe de tomaten, gember, knoflook, rode chilipoeder en de groene cardamom in een pan, goed roeren en laat even koken. (Als je verse tomaten gebruikt doorkoken tot deze zacht zijn). Wanneer alle smaken goed zijn ingetrokken kun je dit laten afkoelen en pureren met de staafmixer.
Verhit de ghee in een pan met een dikke bodem. Voeg de tomatensaus toe met de paneer; laat het sudderen voor ongeveer 10 minuten. Voeg hierna de foelie toe, zout, peper en de garam masala. Weer even koken voor 4-5 minuten.
Voeg de boter in klontjes toe, en wanneer deze begint te smelten voeg je de crème fraîche toe.

Heerlijk met een grote naan (een Indiaas brood, verkrijgbaar in de supermarkten bij de buitenlandse producten) en rijst!

5 opmerkingen:

  1. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit Indiaas gegeten heb, maar dit ziet er wel erg lekker uit!

    Een fijne avond! Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ook niet maar jammie..jij mag me wel een keer een kookcursus geven..dat ziet er lekker uit..!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij eten wel Indiaas. Zeker voor de heerlijke curry's. Heb ook wel een kookboek, maar niet zo dik als deze van jou. Lijkt me een heerlijk recept en de video is ook erg handig. Ga ik dus beslist een keer maken.
    Liefs, Pauline

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis