dinsdag 31 januari 2012

Amsterdam

Zo eens in de zoveel tijd gaan we even een dagje naar Amsterdam. Aan de ene kant omdat we "onze stad" toch wel af en toe missen, maar ook omdat een aantal winkels waar ik graag kom niet in het noorden van het land te vinden zijn.


Ons eigen huis in Veendam staat behoorlijk scheef, het is het eerste wat mensen altijd opvalt als ze ons huis bezoeken. Maar in Amsterdam kijk je je ogen uit naar de scheve pandjes om je heen. Vooral die op de laatst foto was grappig, de twee panden bogen echt naar elkaar toe. Daarbij valt die van ons best mee!!

 

Dankzij een tip op *deze blog* hebben we zalig geluncht bij Talia, op de prinsenstraat 12. Een heel klein eettentje waar ze vegan en vegetarische Italiaanse gerechten maken, en dan ook nog eens bijna alles biologisch. Het smaakte ons echt superlekker! Zeker een aanrader..


Daarna door naar Lush! Een van de winkels die jammergenoeg niet in Groningen zitten. Zo ontzettend jammer..Lush maakt verse handgemaakte cosmetica voor huid en haar. Ik heb zelf een hele gevoelige huid, én wil geen dierenleed veroorzaken. En dat combineert goed met Lush. Het meeste is vegetarisch, een heleboel producten veganistisch en daarnaast zeker niet onbelangrijk gewoonweg zalig.
Op dit moment ben ik verslaafd aan hun Celestial dagcreme, Enchanted oogcreme, Ultrablend gezichtsreiniger, de Angels on bare skin reiniger en Big shampoo. Rick is helemaal weg van de Dirt haarstyling.





Thuisgekomen hadden we trek, maar geen zin om uitgebreid te koken. Met de lunch nog in gedachten wilde ik iets Italiaans achtig maken, maar niet iets zwaars. Ik bedacht het volgende.



Ontdooi bladerdeeg en leg deze op bakpapier.Bedek ze met een beetje standaard pastasaus (ik heb de biologische pastasaus met basilicum genomen) en leg hierop een plakje tomaat. Verder versieren en beleggen met wat je lekker vindt. Ik heb op de ene artisjok en Taggia Olijven (echt die zijn zoooo lekker!) gedaan, en op de ander gegrilde groentes en champignons uit een potje (jeetje wat zijn die lekker!).
25 minuten in de oven en klaar! Supermakkelijk en heerlijk...

zondag 29 januari 2012

Inspiratie

Onderstaande foto's zijn gemaakt in het appartement van de Londense fotografe Christine Bae. Ik vind de sfeer heerlijk fris, stoer met een tikje romantiek door de zakchte stoffen die hier en daar worden gebruikt.
Leuke opberg en styling ideetjes ook.






donderdag 26 januari 2012

Broccoli met tofu en een kruidige pindasaus

Vreselijk vond ik tofu altijd, zacht soppig spul dat nergens naar smaakte. Tot ik het eens in een Japans restaurant op een heerlijke manier voorgeschoteld kreeg. Thuis gelijk uitgeprobeerd en het geheim is dat je het gewoon als eerste lekker krokant moet bakken zonder iets erbij. Zorg eerst dat de tofu krokant is, daarna marineren en roerbakken met andere producten.

Nu heb ik elke dag wel trek in tofu!


Broccoli met tofu en pindasaus
1 broccoli stronk, roosjes in hapklare stukjes gesneden
1 blok tofu á 250 gr in blokjes gesneden
2 tenen knoflook, geperst
Zilvervliesrijst, genoeg voor 2 personen
zonnebloemolie
½ cup pindakaas
½ cup heet water
¼ cup witte wijn azijn (optioneel)
2 eetlepels sojasaus
1½ eetlepel ahornsiroop
cayennepeper naar smaak

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

Ondertussen roerbak je de blokjes tofu in een heten wok met zonnebloemolie al wokkend krokant en goudbruin. Zet ze apart in een schaaltje wanneer ze goed zijn.

Stoom of blancheer de broccoli tot ze beetgaar zijn.
Breng in de wok de zonnebloemolie op temperatuur. Voeg de knoflook toe, en voeg wanneer de knoflook net neigt bruin te worden de tofu en broccoli toe en meng alles goed. Warm alles door en door.

Meng voor de pindasaus de volgende ingredienten:
Pindakaas, heet water, azijn, sojasaus, ahornsiroop en de cayennepeper.

Serveer het broccoli tofu mengsel op de rijst en serveer de pindasaus erbij.
Voeg naar smaak zout toe.

Echt zo simpel maar zo lekker!

zondag 22 januari 2012

Tafeltje op de veranda


Dit is het schattige mooie gepatineerde tafeltje dat ik enige tijd geleden bij Nuzzelspul kocht.  Helaas stond hij toch niet naar wens in de woonkamer waar ik het tafeltje eigenlijk voor had gekocht. Maar hij past perfect in de veranda. Leuk met potjes en dadelijk in het voorjaar nog meer kruiden erop. De rozemarijn krijgt al knopjes voor bloemetjes, staat ook altijd zo schattig.

 

zaterdag 21 januari 2012

Burcht Evenburg in Leer, Duitsland


Vorig weekend was het zo'n zalig weer! Als ik nu naar de foto's kijk voel ik weer het zonnetje op mijn huid, heerlijk.
We hadden zin om iets te bezoeken, een kasteel of een ander mooi oud gebouw. Maar die zijn er niet zo heel veel in het noorden van Nederland. Wel wat borgen, maar echt een kasteel daarvoor moet je naar Drenthe. We vonden een kasteel in Leer vlakbij over de Duitse grens. Kasteel Evenburg heet het en op de plaatjes zag het er veelbelovend uit. Met het zonnetje en de blauwe lucht werd het echt een sprookjes kasteel vond ik!



De oorsprong van de Evenburg gaat terug tot de Nederlandse kolonel Ehrentreuter, die het van 1642 tot 1650 voor zijn vrouw Eva von Ungnad liet bouwen.Later kwam het bezit van de graaf von Wedel en werd het in 1850 in de stijl van de neogotiek omgebouwd.


Bij de burcht horen de voorburcht uit 1703, de Meierhof en de Elfriedenhof als oude stallen en schuren. Door de oorlog sterk beschadigd, werd de historische façade na de oorlog eenvoudiger weer opgebouwd. Na tientallen jaren verwaarlozing kwam de burcht in 1975 in het bezit van het Landkreis Leer. Momenteel wordt de burcht gerenoveerd en kun je helaas niet de binnenkant bezoeken. Het park is weer heringericht als een Engels landschapspark waarin men op ieder moment kan wandelen.
Via slingerende paden komt men voorbij vijvers en kunstmatig aangelegde beekjes en ontdekt men talrijke boom- en struiksoorten.



Als je uit het park loopt kom je vanzelf bij een grote rivier en hadden we vanaf de dijk een prachtig uitzicht.
 

We gaan zeker terug in het voorjaar. Dan schijnt het park vol met narcissen en bosanemonen te zijn. Lijkt mij prachtig!

woensdag 18 januari 2012

Limoen pinda noodles met seitan, boerenkool en wortels

Ja, ik weet het. Als je de titel leest denk je.. jak. Boerenkool. Met noodles en wortels?? En toch...het is zo ontzettend lekker! Ik heb nooit boerenkool gelust, ik ben sowieso geen stampot mens, al kan de zuurkoolstampot hoe Rick hem maakt er goed in. Maar Boerenkool, nee , ik weigerde het vroeger te eten en de enige reden waarom ik het nog wel eens kocht was om het aan mijn konijnen te geven.

Maar nu.. boerenkool wordt heel veel gebruikt in de vegetarische en veganistische keuken omdat het echt een supergroente is. Boerenkool bevat de meeste voedingsstoffen van zijn plantenfamilie (broccoli, kool, spruitjes etc) en biedt een grote hoeveelheid vitamine A, C, K en mangaan. Verder bevat het behalve veel vezels ook koper, calcium, vitamine B6 en potassium.
In Amerika eten ze natuurlijk nauwelijks stampotten en gebruiken ze deze groente op een hele andere, en voor mij veel lekkerde manier. Ze roerbakken het, maken het krokant in de oven etc.
Onderstaand recept was mijn eerste kennismaking met boerenkool zoals ik het wel lust.



Noodles in limoen-pindasaus met seitan, boerenkool en wortels
(Ik heb de cup maten aangehouden, sinds ik van die maat bekertjes/schepjes heb van de AH vind ik de cup maten erg makkelijk)

Platte rijst noodles, genoeg voor 2 personen (Ik heb brede mie noedels gebruikt)
¼ cup sojasaus of tamarisaus
3 eetlepels pindakaas
2½ eetlepel limoensap (vers)
1 eetlepel suiker
½ theelepel chilivlokjes
¼ theelepel gemberpoeder
1 tot 2 eetlepels pinda- of zonnebloemolie
2 cups boerenkool fijngesneden
1½ cup seitan, in reepjes
1 grote wortel, geraspt
2 handjes cashewnoten (ongezouten), grof gehakt / vermalem

Breng water aan de kook voor de noodles en maar ondertussen de pindasaus door het volgende samen te voegen: de sojasaus (of tamarisaus), pindakaas, limoensap, suiker, chilivlokken en de gemberpoeder.

Kook vervolgens de noodles tot ze gaar zijn (volg de instructies op de verpakking). Zodra klaar goed uit laten lekker en knip ze met een schaar wat kleiner (dat wokt dadelijke makkelijker).

Breng in een wok de olie tot een hoge temperatuur. Voeg de boerenkool toe (pas op kan spatten) and goed roeren tot de boerenkool ietsjes bruin begint te worden aan de randjes. Voeg dan de geraspte wortel en de seitan toe en zet het vuur wat lager.

Voeg de noodles toe. Voeg tevens de saus toe en de helft van de cashewnoten. Goed doorroeren tot alles is verwarmd.
Dien op met de andere helft van de cashewnoten eroverheen gestrooid.

maandag 16 januari 2012

Inspiratie

Wat een prachtige ruimtes in dit huis..
Het huis is van Michelle Pattee en Bill Albrights en bevindt zich in Noord Californië op het plattenland.








 Bron foto's: Country Living

zondag 15 januari 2012

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Vorig weekend alweer waren we in het Nationaal Park Drents-Friese Wold, door een drukke week met allerlei onverwachte (en toch ook wel vervelende) wendingen eigenlijk nauwelijks achter de computer gezeten. Maar nu ik de foto's weer zo bekijk ben ik er weer even terug, heerlijk :-)

Het was nog in de periode dat het zo had geregend en dat zag je ook wel. Het was maar goed dat we onze stevige hoge schoenen aan hadden want het was zo nu en dan een blubber zooi. Wijzelf hebben het gelukkig droog gehouden. (Hoe anders dan het weer vandaag was met zo'n stralende blauwe hemel en het zonnetje erbij.)







Ik heb tijdens deze wandeling voor het eerst buiten mijn nieuwe digitale compact camera kunnen gebruiken. Mijn oude was eigenlijk al best wel heel oud (denk zo'n 8 jaar?), maar ik was er nog zo blij mee. Alleen besloot de camera zelf dat het tijd was om met pensioen te gaan.
Een nieuwere versie gekocht van diegene die ik had, en tja daar zitten ineens allerlei opties op die ik ten eerste niet snap en ten tweede niet nodig heb (3d foto's etc). Voor ingewikkelde sessies, vooral binnen, gebruik ik mijn digitale spiegelreflex en wil ik graag met de manuele instellingen aan de slag gaan, maar een digitaal compact dingetje moet het gewoon even snel doen.
Ondanks af en toe gemopper en gevloek begin ik het nu een beetje door te krijgen welke stand ik wanneer moet gebruiken. Ik ben er best tevreden mee zo met het resultaat, zal denk ik een kwestie van wennen zijn.

zondag 8 januari 2012

Schaapjes

Ik ben gek op schapen, ik vind ze er geweldig uitzien en mag graag werken met hun wol. Op de kerstmarkt in Wezup kocht ik deze twee schaapjes. Ik heb ze in de hal staan samen met een oude vogelkooi die ik op een van de markten in Bakkeveen heb gevonden.

Ik heb nog meer schaapjes in huis, deze staan in de woonkamer. Allemaal zijn ze niet oud of brocante maar schattig genoeg.


En ineens zat daar een levend zwartkop schaapje bij :-)) Ophelia vond het allemaal wel weer interessant.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis