zaterdag 21 januari 2012

Burcht Evenburg in Leer, Duitsland


Vorig weekend was het zo'n zalig weer! Als ik nu naar de foto's kijk voel ik weer het zonnetje op mijn huid, heerlijk.
We hadden zin om iets te bezoeken, een kasteel of een ander mooi oud gebouw. Maar die zijn er niet zo heel veel in het noorden van Nederland. Wel wat borgen, maar echt een kasteel daarvoor moet je naar Drenthe. We vonden een kasteel in Leer vlakbij over de Duitse grens. Kasteel Evenburg heet het en op de plaatjes zag het er veelbelovend uit. Met het zonnetje en de blauwe lucht werd het echt een sprookjes kasteel vond ik!De oorsprong van de Evenburg gaat terug tot de Nederlandse kolonel Ehrentreuter, die het van 1642 tot 1650 voor zijn vrouw Eva von Ungnad liet bouwen.Later kwam het bezit van de graaf von Wedel en werd het in 1850 in de stijl van de neogotiek omgebouwd.


Bij de burcht horen de voorburcht uit 1703, de Meierhof en de Elfriedenhof als oude stallen en schuren. Door de oorlog sterk beschadigd, werd de historische façade na de oorlog eenvoudiger weer opgebouwd. Na tientallen jaren verwaarlozing kwam de burcht in 1975 in het bezit van het Landkreis Leer. Momenteel wordt de burcht gerenoveerd en kun je helaas niet de binnenkant bezoeken. Het park is weer heringericht als een Engels landschapspark waarin men op ieder moment kan wandelen.
Via slingerende paden komt men voorbij vijvers en kunstmatig aangelegde beekjes en ontdekt men talrijke boom- en struiksoorten.Als je uit het park loopt kom je vanzelf bij een grote rivier en hadden we vanaf de dijk een prachtig uitzicht.
 

We gaan zeker terug in het voorjaar. Dan schijnt het park vol met narcissen en bosanemonen te zijn. Lijkt mij prachtig!

4 opmerkingen:

 1. Wauw, prachtig!! En wat heb je mooie foto's gemaakt, zeg! Mooie strak blauwe lucht, heerlijk zonnetje, dat moet enorm genieten zijn geweest!
  Ben benieuwd hoe het er uit in het voorjaar uit ziet. Ik vind het zo al mooi, echt de aandacht op het kasteel.

  Bedankt voor het stukje geschiedenis en je waanzinnige beelden!

  Fijne avond!
  Liefs Helena

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel voor de mooie blauwe lucht Dani!!! Prachtige omgeving en kasteel ook maar die blauwe lucht, zaaaalig gewoon.
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ziet dat er mooi uit en die strakblauwe lucht is ook geweldig! Een toplokatie voor een dagje uit!

  Een fijne zondag! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We komen minstens 2 a 3 x per jaar in Leer, meestal even door het oude centrum, lekker even rondneuzen.
  Ook hebben we al eens een rondvaart gedaan. Maar laten we nou nooit hebben geweten dat daar een kasteel stond. Dankje wel voor de tip, de volgende keer gaan we dat zeker een bezoek brengen.

  Lieve groet Christien

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis