zondag 10 maart 2013

I ♥ Berlijn


Na het goede nieuws dat Rick pas over 6 maanden op controle hoeft te komen omdat zijn lymfen niet hard groeien besloten we er weer even tussen uit te gaan. De vorige keer beviel Berlijn zo goed dat we de stad nog een keer wilden bezoeken. We kozen opnieuw hetzelfde hotel, en op de dag van aankomst zijn we gelijk even naar KaDeWe gegaan; een enorm groot warenhuis.


De volgende ochtend heerlijk ontbeten bij Veganz en vervolgens op pad naar een platenzaak (Out of Line Shop) die Rick graag wilden bezoeken. We bleken een halte te vroeg uitgestapt te zijn bij de metro, we wandelde vervolgens over de Frankfurter Allee naar De Frankfurter Tor. We kwamen een Second Hand shop tegen van meerdere etages. In de hoop er misschien wat brocante te vinden gingen we nieuwsgierig naar binnen. Het bleek echter vooral te draaien om kleding, ingedeeld op decennia en er was maar een paar vierkante meter servies, lelijk servies.
De trappen binnen deze kringloopwinkel waren echter behoorlijk indrukwekkend, en laten zien hoe immens groot het was.


De Frankfurter Allee is een indrukwekkende grote imposante straat, overigens ook een van de oudste straten in Berlijn. Deze gaat over in de Karl Marx Allee. De straten zijn ten tijde van het communisme helemaal opnieuw opgebouwd met grote, kille imposante gebouwen. Echt gezellig is het niet, je voelt je er heel klein en de gebouwen doen log aan.


Bij de Frankfurter Tor vonden we dan de platenzaak waar Rick naar op zoek was. Zeker een winkel waar we naar terug keren,nog nooit een winkel gezien met zoveel keuze in onze muzieksmaak.


Hierna een heerlijke lunch gehad bij Kopps


 Daarna met volle maag op pad naar het museum eiland. We waren eigenlijk op zoek naar het fotografie museum, maar die bleek nou juist net niet op het museum eiland te zitten. Ik had veel positieve reacties gezien over het Pergamon Museum dus besloten we daar een kijkje te nemen.


Het was enorm indrukwekkend.  Het museum heeft drie afdelingen met Assyrische, Babylonische en Perzische kunstwerken en een Islamitische kunstafdeling. Er zijn met restanten gehele gebouwen gereconstrueerd, erg groots allemaal.

Het Pergamonaltaar is afkomstig uit Pergamon, dat ligt in Klein-Azië. Het altaar is gebouwd voor Athene en Zeus en dateert uit ca. 180 v.Chr. Op het altaar is een gigantomachie, ook wel een gigantenstrijd genoemd, afgebeeld.

Dit altaar werd gemaakt ter ere van de voorouders van Telephos. De vader van Telephos was Herakles en dat was een zeer populaire halfgod die door de Grieken als held beschouwd werd mede doordat hij de zoon van Zeus was. Dit werd in Pergamon gebouwd omdat Telephos de stichter was van die stad.


De Ishtar-Poort was de achtste poort die in Babylon gevestigd was. De Ishtar-Poort van Babylon werd tijdens de heerschappij van Koning Nebukadnessar II (604 - 562 voor Christus) gebouwd. De fundering van de poort werd tussen 1899 en 1914 ontdekt. De poort werd vroeger beschouwd als een van de zeven wereldwonderen, maar het werd van de lijst weggehaald en de Pharos van Alexandrië werd gekozen tot het nieuwe zevende wereldwonder. De poort was gewijd aan een godin, genaamd Ishtar, een van de Assyrische godinnen uit het antieke gebied Mesopotamië, en gebouwd in opdracht van Koning Nebukadnessar II. De koning stond bekend om zijn ontzagwekkende bouwprojecten zoals de herstelde tempel van Marduk en de Hangende Tuinen van Babylon. De poort is versierd met blauwe tegels met daarop mythologische beesten onder andere draken en stieren. De complete Ishtar-Poort werd tot een hoogte van meer dan 14 meter gereconstrueerd en bevindt zich nu in dit Pergamon Museum in Berlijn.


Een van de mooiste bewerkingen vond ik de enorme muur Qasr Mushatta of kortweg Mushatta. Het is een van de zogenoemde woestijnkastelen in het gebied rondom de Jordaanse hoofdstad Amman.

Het gebouw bevindt zich vlak naast het vliegveld van Amman, Queen Alia Airport.  De Duitsers hebben in de 19e eeuw de restanten van Mushatta cadeau gekregen van de Ottomaanse sultan Abdul Hamid II, als dank voor de aanleg van de Hidjazspoorlijn.  Mushatta is vermoedelijk rond 743 gebouwd onder leiding van kalief Walid II.

De officiële naam van het kasteel is niet bekend, Mushatta is de naam die de lokale bedoeïenen aan het gebouw gegeven hebben.
Toen we buitenkwamen was het weer alsmaar mooier geworden, en we vonden al dat we zo'n geluk hadden met het weer. De lucht was stralenblauw!


Op het museumeiland staan prachtige grote gebouwen, en we liepen zomaar langs de Dom van Berlijn. We besloten een kijkje te nemen, ondanks dat het al aan het einde van de dag was en je entree moest betalen, het toch gedaan. Het is het driedubbel en dwars waard geweest. Wat een grote kerk! Het plafond is echt staaltje meesterwerk en enorm groot.
 
 
Een prachtig gebouw, en zonder dat we wisten dat het kond belandden we uiteindelijk bijna boven in. En dat met een straalblauwe lucht en ondergaande zon, wat een mooi moment.

Onderweg naar het restaurant waar de hadden gereserveerd een geweldige winkel ingewandeld, pylones. Een winkel waar ik helemaal blij van wordt met al die kleurtjes en leuke spullen voor in de keuken en in huis. Ik heb mij ingehouden en ging alleen met een reisborstel/spiegeltje naar huis (wel spijt dat ik de bento box heb laten liggen).


Vervolgens zalig gegeten bij Lucky Leek. Dat laat maar weer eens zien dat je als veganist ook op hoog niveau kan eten in een restaurant. Alles was zalig, prachtig opgemaakt en super nette bediening.
Meer over het geweldige veganistische eten, en wat we precies hebben gegeten kun je vinden op mijn andere blog Plantaardigheidjes.

5 opmerkingen:

 1. Ik vind het er heel indrukwekkend uitzien. Ik ben er nog nooit geweest, wie weet komt het er ooit nog van. Ik weet nu waar ik dan naartoe moet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat alles goed gaat met Rick, Dani!! Het zijn altijd zulke spannende momenten. Het kan alle kanten opgaan. Goed om te horen dat het bij jullie de goede kant op is!!

  Je foto's van Berlijn zijn prachtig geworden. Zo te zien hebben jullie daar ook prachtig weer gehad!

  Fijne week!

  Madelief x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie stad, en mooie foto's.
  Maar nog mooier is het nieuws dat alles goed gaat met Rick.

  Groetjes Lia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk er even tussen uit Berlijn is mooi !!!...ik wist niet dat Rick ziek was...heb het net gelezen....sterkte jullie allebei....lijkt me niet makkelijk...liefs van mij...xxx..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn dat het wat beter gaat met rick.

  Prachtige foto's, mooie stad hoop het ooit nog eens te bezoeken!
  Lieve groet, Marjonel

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis