donderdag 5 juli 2012

Dagje Friesland

De afgelopen dagen veel gedaan! Ik loop achter met het uitzoeken van de foto's :-)
Dinsdag gingen we naar Friesland.

Als eerste een bezoekje aan Walstra Antieke Bouwmaterialen in Bolsward. We zijn op zoek naar mooie oude verweerde planken voor onze eetkamer tafel. Ze hadden enorm veel mooie oude dingen staan, zou er zo mijn hele maandloon en meer kunnen uitgeven, maar oude mooie planken die ik in gedachte had hadden ze helaas niet. We hebben een ander mooi adresje gekregen van de eigenaar waar we binnen kort eens zullen gaan kijken. We komen er zeker nog eens terug om daar de perfecte deur te vinden voor naar onze keuken.
Onderweg naar Makkum kwamen we door een schattig klein plaatsje genaamd Exmorra. Ik zag dat er een museum was en we parkeerde de auto om een kijkje te nemen. Het dorpje heeft schattige huisjes en mooie tuintjes.


 

Het museum bleek een Grutterswinkel te zijn genaamd "Mag het wat meer zijn"...?" en omvatte een kruidenierswinkel, een slijterij en een schooltje. De kruidenier was dus niet alleen grutter, maar tegelijkertijd schoolmeester en slijter. Het antieke drankorgel in de gang van het gebouw is hiervan een stille getuige.  De huiskamers naast en achter de winkel zijn in oude stijl ingericht. Helemaal achter in het pand is ook nog een schoenmakerswerkplaats.

Ik heb die dag heel wat herkomsten wat spreekwoorden en gezegden geleerd. 


De winkel laat de tijd terug gaan naar rond 1945. Er werd toen nog gedaan aan ruilhandel, meestal nam de boerin die boodschappen ging doen dan boter mee. De waarde van de inkopen die de boerin deed werd op een lei ingevuld, kocht de boerin te veel dan kwam ze "in het krijt" te staan.


Linksboven zie je de lessenaar van de meester. Op de lessenaar ligt een ezelskap. Deze werd gebruikt voor kinderen die niet goed hun best deden. Waren de kinderen ontstuimig en wilden ze niet luisteren? Dan gooide de meester de vogel de klas in (op het hoekje van de lessenaar). Diegene die door de vogel werd geraakt moest de vogel terug brengen naar de meester. Soms had het geraakte kind geen kwaad gedaan en moest deze toch de vogel terug brengen.  Dit was dan "de pechvogel"!

Rechtsboven zie je de bakerskorf (in het wit), was er een jonggeboren dan stond deze al klaar met daarop de kleertjes voor de baby. Onder de korf kon als test een koolvuurtje dienen  als voorverwarming voor de kleertjes die de baby aan zou krijgen. Werden de kleertjes te heet, dan was de baby "heetgebakerd"!

Vervolgens reden we door naar Makkum. Ook in dit plaatsje waren de geveltjes en voortuinen om van te dromen. Wat een prachtig dorp!
Overal zag je de stokrozen langs de gevels. Ongelofelijk op welke plekken ze tevoorschijnkomen, terwijl ze bij mij maar niet willen aanslaan, wat doe ik fout?

 
 

 

Op het terras genoten van een heerlijk kopje thee en een ongelofelijk lieve kat. Ze bleef maar kroelen en lag heerlijk naast ons te relaxen. Ook waren er schattige eendjes in de gracht.


We liepen toevallig langs de winkel "Peper en Zout" aan de titel dacht ik gelijk al te weten dat dit een winkel voor mij zou zijn, en niets is minder waar. Ik voelde mij als een kind in een snoepwinkel, maar dan in een kookwinkel :-)
Heerlijk al die kookboeken, keukengerei en heerlijke producten om mee te koken. Uiteraard ging ik niet met lege handen naar huis. Er ging een Italiaans gekruide risotto mee, een paprika saus en chuntey van het merk Tas Toe en een Libanees kookboek met prachtige fotografie.

Deze leuke nieuwe winkel met enthousiaste en sympathieke eigenaresse is een omweg naar Makkum meer dan waard.

 

Daarna zijn we doorgereden naar Workum, de eigenlijk reden van ons bezoek aan Friesland was namelijk dit dorp. Behalve dat ze een vegetarisch restaurant hebben, "It Pottebakkershûs" is het dorp ook bekend om zijn pottenbakkers. En laat dat nou net mijn hobby zijn :-)


We hadden de hele middag nog dus we hebben heerlijk rondgewandeld in het dorp.

In de toren bij de kerk werd een kleine rommelmarkt gehouden. Het was er binnen heerlijk koel, buiten waren de temperaturen inmiddels behoorlijk hoog, dus een welkome verkoeling.
Ik vond er 4 prachtige oosterse fairtraide schaaltjes in turquoise.


Vervolgens gingen we dineren bij restaurant  "It Pottebakkershûs" ik had bij de reservering gevraagd of het ook mogelijk was dat ze een volledig plantaardige maaltijd voor ons konden klaarmaken, dus zonder ei, zuivel en kaas en dit was gelukkig mogelijk!

Als voorproefje kregen we een tomatensoepje met twee couscous koekjes. Daarna het voorgerecht welke een heerlijke paprika soep was.

 
Omdat Rick nog moest rijden nam hij een alcohol vrij biertje en hij kreeg er een uit de plaatselijke brouwerij. Het bier heette Nuchtere Heit :-)

In het restaurant zie je in de lange gang allerlei keramieke items. Als je de gang helemaal uitloopt dan kom je terecht in het keramisch aterlier van Siete Koch. Hij maakt echt werkelijk de mooiste vazen!


Het hoofdgerecht was een couscous met geroerbakte groente en quorn gehakt. Dat laatste is een beetje jammer, want quorn is niet plantaardig :-( dit product bevat scharrelei-eiwit. Helaas kwam ik hier pas achteraf achter, maar vind dit wel een beetje jammer. Zeker qua gehakt zijn er zoveel vegan keuzes!


Het toetje was overheerlijk. Er waren , ik meen te herinneren, in kaneel en muntsiroop ingelegde abrikozen, een zalig kokostaartje met mango stukjes en een beetje alpro soya yoghurt.

Al met al een drukke dag met veel indrukken en veel dingen gedaan. Friesland heeft een enorm positieve indruk op ons achter gelaten, de mensen zijn enorm vriendelijk, behulpzaam en maken graag een praatje. 

5 opmerkingen:

 1. Dat was een leuk dagje Friesland, leuke dingen hebben jullie gezien en gedaan. Mooie foto's!

  Fijne dag groet, Marjonel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jullie hebben je prima vermaakt zo te zien. Het ziet er allemaal erg gezellig uit.
  Sfeervolle foto's!

  Groetjes Jessica

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuke post!!Vooral dat museum: geweldig!! Ben heel beniuwd naar je redenen om volledig plantaardig te eten. Ben altijd erg geïnteresseerd in zulke dingen. Zelf eet ik(nauwelijks) vlees.
  Fijn weekend!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ria,

   Er zijn meerdere redenen, maar in de eerste plaats wil ik niet dat er een ander levend wezen voor mij lijdt, op welke manier dan ook.

   Mensen denken vaak dat melkkoeien een prima leven hebben en niet dood hoeven, maar om nou om de zoveel tijd een kalf te dragen, die direct te moeten missen en het melk afstaan voor mensen vind ik niet okay. De kalf wanneer het een mannetje is wordt voor de vleesindustrie alsnog gedood, en de koe, na een keer of 4 bevallen wordt ook alsnog op de slachtbank neergezet.

   Kort gezegd zijn mijn redenen:

   1 Dierenwelzijn
   2 Gezondheid
   3 Milieu
   4 Wereldvoedselverdeling
   5 Omdat het gewoon lekker kan zijn! -> plantaardigheidjes.blogspot.nl :-))

   Verwijderen
 4. Een enthousiast verslag van een topdag! En mijn 'leuke-adressen-lijst' is weer wat langer :) Dankjewel!
  Groeten, Corine

  BeantwoordenVerwijderen