dinsdag 27 december 2011

Ons kerstmenu was:

Ik schreef in mijn vorige bericht al wat ik ging klaarmaken. De gerechten waren erg goed gelukt, en nog mooi voor het oog ook, dus wilde ze graag even delen.
De recepten komen van het online Greenpeace magazine , de foto's zijn van mijzelf.

Venkelsalade en zure komkommer op een bedje van Linzen
150 gr gedroogde groene linzen
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
1 blokje of schepje groentebouillon(poeder)
1 eetlepel kappertjes
1 halve komkommer
1 kleine prei
100 ml wittewijnazijn
1 eetlepel suiker
1 kleine venkelknol
1 kleine rode paprika
Paar takjes verse peterselie
Sap van halve citroen
Olijfolie
Peper en zout
Peterselie als garnering

Linzen:
Was de linzen in een zeef en controleer op steentjes. Snijd
de ui en knoflook klein. Los de groentebouillon op in een pannetje kokend water. Voeg de linzen, de ui en de knoflook toe en laat 40-45 minuten zachtjes koken. Let op dat de linzen niet uiteenvallen, maar mooi stevig blijven. Giet de linzen af en roer de kappertjes erdoor.

Zure komkommer:
Snijd de komkommer in de lengte door de helft en vervolgens in halve maantjes. Snijd de prei in drie grote stukken en hak deze verticaal in dunne snippers. Breng 100 ml water met de wittewijnazijn en de suiker aan de kook. Voeg de komkommer en de preisnippers toe. Laat even doorkoken, haal dan van het vuur, giet de groenten met vloeistof en al in een kom en dek deze af met huishoudfolie. Ten minste een half uur laten trekken.

Venkelsalade:
Haal de groene stengels van de venkel. Snijd de venkelknol en de paprika in mooie dunne reepjes. Meng in een kom en breng op smaak met wat gehakte peterselie, citroensap, olijfolie, peper en zout.
Maak op een bord een mooi rond bedje van de linzen.
Daarbovenop leg je een hoopje van de zure groenten en
vervolgens wat van de venkelsalade. Besprenkel het geheel met olijfolie en garneer het bord met verse kervel of peterselie.

Bron recept: greenpeace.nl

We vonden het echt ontzettend lekker, er zitten zoveel verschillende smaken in, zuur, zoet en zout dat het echt een feestje was om te eten. De restjes hebben we bewaard als lekkere lunch voor op het werk.

******

Aardpeer, pompoen en roseval aardappeltjes uit de oven met gerookte portabella
750 gr rosevalaardappelen
4 aardperen
1 pompoen
4 grote portabella’s (of 8 kleinere)
1 kleine ui
300 gr spruitjes
1 stukje stevige biologische blauwschimmelkaas, bijv. roquefort
100 ml biologische crème fraîche
100 gr suiker
Flinke hand verse cranberry’s
Liquid Smoke
Olijfolie
Rozemarijn
(Grof) zeezout
2 blokjes of schepjes groentebouillon (poeder)

Groenten uit de oven:
Was de aardappelen en de pompoen, schillen is niet nodig. Snijd de pompoen doormidden en ontdoe deze van de pitten. De aardpeer licht schillen. Verwarm de oven op 200 graden Celcius en bedek twee bakplaten met bakpapier, één voor de pompoen en aardpeer en één voor de aardappelen. Snijd de piepers en de aardperen in de lengte in dikke plakken van ongeveer 1 centimeter. De pompoen snijd je in stevige plakken van 2 à 3 centimeter dikte. Besprenkel alles rijkelijk met olijfolie, zeezout en rozemarijn. Bak de pompoen en de aardpeer in 20 à 30 minuten beetgaar. De aardappelen hebben zo’n 40 minuten nodig tot ze aan de buitenkant knapperig en goudbruin zijn. Keer de groenten tijdens het bakken één of meerdere keren.

Portabella's
Hier heb ik het recept aangepast, oorspronkelijk moet je ze roken, maar ik had het geweldige product liquid smoke in huis. Daar heb ik de portabella's mee ingesmeerd, ipv dat je ze helemaal moet gaan roken.
Als je ze hebt ingesmeerd met liquid smoke bak de paddestoelen vervolgens in een beetje olie aan elke kant in 1 à 2 minuten bruin. Beetje zout en peper.

Garnering
Snijd de stronkjes van de spruitjes en maak een kruisje in de onderkant. Kook de spruitjes in een pannetje water met wat zout of wat groentebouillon een minuut of 5 tot ze gaar, maar nog knapperig en groen zijn.
Snipper voor de kaassaus een kleine ui en fruit deze in een steelpannetje. Voeg een glas witte wijn en een lepeltje groente-bouillon toe en laat 5 tot 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer de crème fraîche door het mengsel en verwarm dit goed. Smelt vervolgens zo veel kaas in het pannetje dat een licht gebonden saus ontstaat. Nog even zacht laten pruttelen en regelmatig roeren.
Breng in een steelpannetje 100 ml water met 100 gr suiker aan de kook. Voeg de cranberry’s toe en laat ze, al roerend, enkele minuten meekoken tot ze openbarsten en een beetje zacht worden. Pas op dat je geen jam krijgt, de bessen moeten intact blijven. Voeg op smaak eventueel wat extra suiker toe.

Stapel op een bord losjes wat plakjes aardappel, aardpeer en pompoen en plaats daarop een of meerdere portabella’s. Garneer het bord met wat spruitjes en een paar cranberry’s. Giet met een lepel wat van de kaassaus over het geheel.

Bron recept, met enige aanpassingen van mijzelf:  greenpeace.nl


Ook dit gerecht was weer zeer lekker. Aardpeer at ik voor het eerst en was echt heel erg lekker. Een typische vergeten groente maar zeer smaakvol. Zeker een aanrader dit recept!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten