donderdag 25 oktober 2012

Beelitz Heilstätten


De dag van onze terugreis uit Berlijn besloten we een zijsprongetje van de snelweg te maken naar Beelittz. Beelitz staat bekend om zijn verlaten tuberculose sanatoriums midden in het bos. Vele fotografen willen de gebouwen berzoeken die groot, theatraal maar oud en zeer vervallen zijn en vaak hele mooie plaatjes opleveren. Het complex is gebouwd in 1898 en kent een roerige geschiedenis.

Het is verboden terrein, en dat is wel te zien aan de vele borden. Zeker sinds er in 2010 gewonden en een dode zijn gevallen onder illegale bezoekers die stunten uithaalden. Toch hebben we er even een kijkje genomen en ondanks dat bijna alles pot dicht is getimmerd konden we in een gebouw door een al opengebroken deur.

Ik moet zeggen dat ik het echt ontzettend spannend vond! Zowel iets doen wat niet mag, als in zo'n enorm oud verlaten spookachtig gebouw rond te lopen. We hebben alleen maar de "manner heilstatte" gedeelte aangedaan omdat we ook op tijd naar huis wilden. Het allermooiste pand zijn we niet ingeweest maar heb ik wel van buiten kunnen fotograferen.






 

 









 





Mocht je meer willen weten over de geschiedenis van Europa's grootste sanatorium in zijn tijd dan kun je deze documentaire bekijken.


zondag 14 oktober 2012

Berlijn!

Berlijn! Wat is het toch een heerlijke stad. We zijn er een aantal jaren al eerder geweest om ons katje Orlando daar te op te halen, en we hebben er toen ook een dag in de stad zelf aan gekoppeld. Ditmaal hadden we er twee nachten geboekt met de bedoeling de eerste avond ook lekker te benutten. De winkels zijn er tot 20:00 open en we hadden een leuk restaurantje in gedachte.

Helaas stond het verkeer bij Bremen ineens muurvast. Er was een ongeluk gebeurd met 7 vrachtwagens, 1 dode, 4 zwaargewonden en vele vele dode kipjes omdat die met vele op elkaar gepakt zaten in de vrachtwagen waar op ingereden werd. Hebben wij weer :-(
Wat een reis van 5½ uur had moeten zijn werd 10 uur omdat we 4½ uur simpelweg stil hebben gestaan. Zo kwamen we laat in de avond uitgeput aan in ons Hotel.

We bleken een heerlijk grote kamer te hebben, en dat voor een super prijs die je niet snel in Nederland tegenkomt. Hier komen we zeker terug.


De volgende ochtend direct op pad, met mooi weer en door de leuke straten van Prenzlauerberg. We wilden ontbijten in Veganz. Dit is een veganistische supermarkt met een bistro met geheel plantaardige producten. Berlijn is werkelijk vegan heaven :-) 



Met een goed gevulde maag gingen we op pad. Eerst hebben we de hippe straten van Prenzlauerberg doorlopen. We waren wat vroeger, en alles komt in Berlijn zo'n beetje na 11:00 op gang. Opvallend in Berlijn zijn de graffiti en de muurtekeningen en kunstige uitingen.
Niet iedereen zal er van houden, maar ik vind het zo nu en dan een geweldige sfeer geven.




Wij hebben denk ik geen doorsnee muzieksmaak, en Rick al helemaal niet. Voorheen toen we nog in Amsterdam woonden gingen we vaak naar Staalplaat in de Staalstraat. Omdat de muziekscene in dit genre wat groter is in Berlijn is het bedrijf daarheen verhuisd. Uiteraard gingen we er heen om te kijken of Rick zijn platen collectie kon uitbreiden.
Alhoewel de winkel een hele andere uitstraling had dan Amsterdam heeft Rick zich er prima vermaakt en ging hij met een aantal platen naar buiten :-)


Vervolgens op pad in het winkel gebied in "Mitte".





Na zoveel lopen en wandelen krijg je natuurlijk honger. En in Berlijn zijn er vele restaurants waar we uit kunnen kiezen, maar tja als je dicht bij Kopps bent, dan ben je wel gek als je dáár niet gaat lunchen.

We genoten van een heerlijke rode wijn, en zalig eten.






Daarna weer op aan de wandel en zodoende kwamen we weer allerlei leuke kunstwerken tegen.



Uiteindelijk via de Brandenburger Tor ook weer op het Holocaust-Mahnmal ( een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog)  geweest. Het blijft indrukwekkend.



Daarna naar Lucky Leek! Wat keek ik daar naar uit :-) Het eten is er super, mooi opgemaakte borden en keurig en aardig personeel.  Hier komen we zeker terug! Waarschijnlijk zitten ze dan in een groter pand, want ze hebben zoveel mensen moeten wegsturen omdat ze vol zaten, ongelofelijk. Vegan is hip en booming *yay*.


 



De volgende dag weer vroeg op, uiteraard weer ontbeten bij Veganz, en na wederom een zalige bagel mijzelf uitgeleefd in de  veganz supermarkt. Vervolgens naar de Beelitz-Heilstätten, een gebied met verlaten oude sanatoriums. Daarover in een andere blog meer!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis