vrijdag 29 juni 2012

Wijn gist flessen


Ze verschijnen al enige tijd hier en daar in brocanteland, tot enige tijd geleden konden ze mij niet bekoren, maar dan ineens.. moest en zou ik er een hebben. Een grote wijn- gist fles! Ik had er allerlei ideeen en plannen mee, en tja dan moet je ze maar weer zien te vinden..

Ik heb er nu drie, een kleine blanke / witte, een middelgrote groene en een mega grote turquoise, de laatste vorig weekend gekoch bij Ditjes en Datjes voor een heel zacht prijsje. Ik moet nog even een manier bedenken om deze schoon te krijgen, als ik dat al wil, ik twijfel nog...
De andere twee kocht ik bij Servies en Brocante.

Binnenkort op zoek naar een mooie tak om in de grote fles te zetten.


En hieronder de andere, die in de veranda staat bij onze oude verweerde tuinkast. Irfan laat even zien hoe groot de fles wel niet is (hij denk zelf dat hij een enorme kater is, terwijl hij net zo klein is als ons kleinste poesje..ssstttt...)

zaterdag 23 juni 2012

Salsamentum

Ik ben gek op aparte kook ingredienten, als ik het niet kan krijgen in de buurt dan probeer ik het wel online te krijgen. Dit doe ik niet met alles, ik ben al enige tijd op zoek naar een blik chipotles bijvoorbeeld maar kan het niet in een winkel vinden en bestellen vind ik zonde.

Laatst hoorde ik over het zout Kala Namak. Het is een Indiaas zout, ook wel zwart zout genoemd. Dit vulkanische steenzout heeft een hogere zwavelverbinding waardoor deze een ei-smaak geeft aan gerechten. Ideaal voor mijn scrambled tofu. Maar helaas nergens te koop in een winkel, iig niet hier in het noorden.

In Amsterdam zit De Zoutkamer genaamd Salsamentum. Het is de eerste en volgens mij ook enige zoutwinkel in Nederland Een winkel met zo ontzettend veel soorten zout dat je het bijna niet kan geloven! Ondanks dat ik eigenlijk alleen Kala Manak wilde bestellen werd ik aangestoken door het enthousiasme over zout door de website.
Gisteren op vrijdag besteld, en vandaag al in huis! Geweldige service, en als cadeautje zaten er nog 4 schattige amuze lepeltjes bij, om het prachtige zout op te presenteren.

Mensen denken al vaak dat zout ongezond is en slecht voor de bloeddruk, maar er schijnen nu nieuwe verrassende onderzoeken te zijn gedaan dat deze oude veronderstelling misschien wel onderuit haalt *hier -> The war on Salt* kun je er meer over lezen.


Hierboven de zouten die ik heb gekocht, een Sel Fin de Camargue aux Herbes , de Kala Namak / zwart zout en een verzamelbox met hierin 5 soorten zout uit Mallorca.


In de verzamelbox zitten:
  • Fleur de Sel Naturel een normale naturel zout
  • Fleur de Sel Rosa met bloemblaadjes van de roos met Sarawak- en Sichuan-peper
  • Fleur de Sel Srilanka met Kaneel, Kardamom, Kurkuma, Fenugreek, Chili, Komijn, Koriander, Venkelzaadjes, Kruidnagel en zwarte Peper
  • Fleur de Sel Olivas Negras een combinatie van zout en mooie smaakvolle geroosterde olijven
  • en een Fleur de Sel Mediterránea met biologische kruiden, Rozemarijn, Bonenkruid, Majoran, Thym en Oregano

zondag 17 juni 2012

Zomerfair Hermans Dijkstra


Vandaag zijn we naar de Zomerfair Hermans Dijkstra geweest. Het was ontzettend dicht bij ons, ook wel een keer lekker! De fair was op een ontzettend leuke locatie: boerderij Hermans Dijkstra, een monumentale boerderij in Oost-Groningen met een in zijn oorspronkelijke staat teruggebrachte Engelse Slingertuin.


De fair stond in het teken van Brocante, tuin, sieraden, culinaire lekkernijen en vrolijke interieurdecoraties.
Ook De Keukentuin stond op de fair, en ondanks dat ik daar al elke week kom zag ik toch weer hele andere bijzondere planten. Naast een Rode Peper, en een Jalapeno Peper hebben we de bijzondere Vietnamese Koriander en een Limoen Basilicum meegenomen.


Na het proeven van enkele biologische ciders bij de stand van De Ciderwinkel besloten we er twee mee te nemen. Het werden de Cornish Farmhouse en de Dunkertons Organic Vintage Cider. Die laatste is vanmiddag al opgegaan terwijl we in de tuin aan het genieten waren van een voorzichtig zonnetje.


Er was ook een kraam met diverse Groningse streekproducten. Omdat cider meer mijn ding is, heeft Rick van alle soorten Gronings bier er een meegenomen. Er zat ook een speltbier bij, daar ben ik erg benieuwd naar!


 

Die twee poppetjes hieronder vond ik zo schattig! Leuk voor in de tuin..

 

 

 
 
 

 Hieronder de foto's van de kraam van Sientjes Dochter, wat zag het er allemaal mooi uit! Ik had graag heel wat meegenomen, en als ik zo de foto's zie krijg ik weer spijt (dat kastje! dat zeepbakje!) :-))


 
Al met al een geweldig leuke fair, en dat in het hoge noorden, boffen wij even :-) Met lege handen zijn we zeker niet naar huis gegaan, naast de cider, het bier en de planten heb ik een leuke zomerse linnen rok gekocht, een geweldige snoeischaar gedecoreerd met bloemen en schattige ansichtkaarten van een Zweedse kunstenares. Volgend jaar zeker weer!

donderdag 14 juni 2012

Zomerfair Hermans Dijkstra

Aankomende zondag 17 juni 2012, wordt de Zomerfair Hermans Dijkstra gehouden, aan de standhouders te zien en de locatie moet het volgens mij een ontzettend leuke fair zijn, heb je dus nog geen plannen is dit misschien een leuk idee?


 

maandag 11 juni 2012

Tomatenrisotto met raapsteeltjes


Ik vind het leuk om zo nu en dan eens groente te kopen waar ik vooraf eigenlijk nog geen idee heb wat ik er mee ga / kan doen. Zo zag ik op de lijst van De Keukentuin raapstelen staan. Kilo besteld en ontvangen..en tja dan bedenken wat er mee te maken. Een eerste google opdracht gaf vooral stampotten aan, maar daar ben ik niet zo van, en het is daarnaast lente dus dan wil ik iets zonnigers.
En toen viel mijn oog op een tomatenrisotto met raapsteeltjes. Nou perfect recept dacht ik! En dat bleek het gelukkig ook te zijn.

Ik had nog in de kast een pak tomatenrisotto liggen die ik ooit bij Dille & Kamille (alsjeblieft alsjeblieft Dille & Kamille kom naar Groningen..)  heb gekocht. Voor het geval je die ook graag wilt hebben, deze:


Tomatenrisotto met raapsteeltjes
De basis van het recept heb ik *hier* vandaan, maar ik heb er wel mijn eigen draai aan gegeven.

1 ui, fijngesneden
Pak Risotto Tomaat van Dille en Kamille
1 glas witte wijn
700 ml groentebouillon
400 gram raapsteeltjes
1 blik tomatenstukjes, uitgelekt
3 zongedroogde tomaatjes, in stukjes
1 eetlepel plantaardige boter
olijfolie (of brassica culiniar)
peper en zout naar smaak


In een grote pan met dikke bodem olie verhitten, hierin ui fruiten tot deze glazig ziet. Risotto erbijvoegen en goed mengen en verhitten. Vervolgens glas wijn erbij gieten en goed roeren.

Voeg zoveel bouillon toe dat de risotto net onder staat. Vaak roeren en 15 minuten op zacht vuur laten koken. Voeg steeds bouillon toe wanneer de risotto te droog is.
Blijf er bij en houd het in de gaten, het kan zo uitdrogen en aanbranden.

Na 15 minuten proef je of de risotto op smaak is, vaak is deze al zout genoeg door de bouillon, zo niet voeg dan zout en peper toe.

Voeg vervolgens de overige ingredienten toe aan de risotto: tomatenstukjes, zongedroogde tomaatjes en de raapsteeltjes. Alles nog even 5 minuten doorwarmen en serveren.

Wij hebben er stokbrood met een dipper en een tomatentapenade bij gegeten.



zondag 10 juni 2012

De Burcht te Wedde en de Westerwoldse AA



 

Zondag besloten we lekker van de buitenlucht te gaan genieten, ondanks dat de zon niet steeds vollop scheen was het wel warm én droog. Ik had in de plaatselijke krant gelezen over De Burcht te Wedde (Wedderburcht) met een rijke geschiedenis en waar nu vrij toegang toe is sinds ik meen 2011.

Het doet nu dienst als kinderhotel en restaurant en is geheel gerestaureerd. Het is een mooie burcht in een prachtig landschap en mooi poserende kippen (zie je het galant opgetrokken pootje van de haan?).

We waren echter wel in voor een langere wandeling en hadden het plan om verder te rijden naar wat meer nauurgebied toen we een bruggetje zagen die ons wees in de richting van een prachtig landschap. We besloten er op goed geluk overheen te lopen en daar hebben we absoluut geen spijt van gehad. Wat een schitterende omgeving. Een prachtig groot veld met de mooiste kleuren en tinten en op de achtergrond een naaldbomen bos. Ik had gewoon even het gevoel in Frankrijk te lopen!


Mijn camera stond bijna continu aan, en ondanks de vele foto's die ik hier onder toon, heb ik er een heleboel weggelaten. Dankzij een vriendelijke Wedde inwoonster die we tegen kwamen met haar lieve hond kregen we nog een stukje historische informatie over het gebied en een suggestie voor de wandelroute. We belandde in een prachtige omgeving die niet veel bewandeld is met talloze bloemen, planten en vele soorten insecten en dat allemaal langs de Westerwoldse AA. Ondertussen ging ook het zonnetje nog schijnen, het enige dat we misten was een picknick kleed en wat lekker om te genieten van al dit prachtigs.



 
 
 

 


 
 
 
 
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis