vrijdag 27 april 2012

Citroen Rozemarijn shortbread koekjes

Eindelijk is het gelukt! Vorig jaar heb ik een recept uitgeprobeerd van shortbread koekjes met rozemarijn en citroen, maar die smolten helemaal in de oven en de vorm was er helemaal uit. Dit keer een simpel recept gepakt en dat gecombineerd met citroen en rozemarijn.


Citroen Rozemarijn shortbread koekjes
250 gr bloem
170 gr plantaardige margarine
85 gr suiker
½ tl zout
1 tl citroenrasp van de schil
1 tl fijngehakte verse rozemarijn

Alles samen mengen tot een soepel deeg. Uitrollen en koekjes eruit steken.
Op een ovenplaat leggen die bedekt is met bakpapier.
Oven op 180C en dan ongeveer 20 minuten bakken.
Laat ze afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt anders vallen ze uit elkaar.

zondag 22 april 2012

Restaurant Voilà

De meeste die mijn blog langer volgen weten inmiddels dat we dol zijn op lekker eten. In de loop van de jaren zijn Rick en ik steeds bewuster geworden van wat we eten. Eerder gebruikte we alleen nog maar biologische producten wanneer het afkomstig was van dieren. maar inmiddels proberen we zonder vlees, vis en zuivel te eten en dat lukt tot nu toe prima.

Met uit eten gaan is dat natuurlijk niet altijd even makkelijk, vegetarische gerechten staan inmiddels wel hier en daar, zij het wat summier, op de kaart. Maar vegan? Dat wordt een stuk lastiger, terwijl wij juist zo van uit eten gaan houden.

Restaurant Voilà zit sinds een jaar in Groningen en serveert gerechten zonder een keuze menu. Ze serveren het diner volgens het Franse table d'hôtes-principe: elke avond een dagelijks wisselend 5-gangen diner voor €35,00. Op hun website gaven ze aan ook aan dieetwensen te kunnen aanpassen.

Na een e-mail gestuurd te hebben met onze vragen werd ik 5 minuten na het versturen al teruggebeld. "Natuurlijk kan dat!". Alleen wel even van te voren bij de reservering laten weten zodat ze er rekening mee konden houden.

Afgelopen zaterdag avond was het dan zover. Omdat Rick alweer 41 jaar wordt besloten we hier onszelf lekker te laten verwennen. En dat is gelukt!
Helaas konden de twee laatste gerechten niet op de foto vanwege te weinig licht, maar hieronder een impressie wat ons geserveerd werd:



Als voorgerecht een Tabouleh met daarop een microsalade, gegrilde courgette, toast van biologisch brood en saus/dressing van dadels en ik geloof balsamico azijn. Ontzettend mooi opgemaakt en het smaakte ons zalig.
Erbij hadden we een zalige witte wijn genaamd Esporão Reserva Branco uit 2010.

Als tweede gang kregen we een tomatensoep met verse groene kruiden die opgediend werd in een terrine. Geserveerd met heerlijk biologisch brood en croutons.

Daarna het hoofdgerecht: linzen gaargestoofd in een paddenstoelenboullion, met paddenstoelen, superzachte zoete tomaten en spinazie. Dit was zo ontzettend lekker! Zo smaakvol en kruidig. Dit zou ik zo graag vaker willen eten..
Erbij hadden we een Pinot Noir uit Zwitserland. Deze was erg zacht en paste prima bij het eten!

In plaats van een kaasplankje en een nagerecht kregen wij maar liefst twee nagerechten!
Als eerste gegrilde ananas geregen aan rozemarijn met een rabarbersiroop erbij. Erbij een Eiswein uit Duitsland genaamd Nachtgold.

Daarna een heerlijke fruitsoep (ik weet even de chique benaming hiervoor niet meer) van meloen. Hierin een bolletje wijnsorbet (van Heeren van Alede) en rode vruchten gemarineerd in wodka en bestrooid met de verse citroenmelisse van De Keukentuin. Hierbij hadden we een Moscato d'Asti - fruitige lichte Italiaanse dessertwijn.

We lieten ons de wijnen erbij schenken die ze aanbevolen en dat kan ik iedereen, die van wijn houdt, zeer aanraden. Ik heb nog nooit zo'n lekkere witte wijn als de Esporão geproefd!

Al met al een geweldige ervaring met gastvrije en enthousiaste mensen met veel kennis van zaken. Wij gaan hier zeker vaker naar toe!

Restaurant Voilà
W.A. Scholtenstraat 39
9711 XB Groningen

donderdag 19 april 2012

Schilderspullen


 

Mijn vader is altijd kunstschilder geweest, helaas kan hij door ouderdom niet meer schilderen. Onlangs heb ik zijn schilderspullen in huis genomen omdat hij moest verhuizen en dit allemaal niet mee kon nemen. Tussen de tubes verf vond ik nog een oud klein zwart wit fotootje van mijzelf, een boterhammetje aan het eten in de zon.
Op dit moment gebruik ik de verfspullen nog niet, we zijn van plan een van onze schuren voor de helft om te bouwen als atelier waar ik naar hartelust kan keramieken, vilten en schilderen. Zover is het nog niet, daarom heb ik de spullen even in een "ongebruikte kamer" neergezet waar ik ook mijn kruiden heb staan, veilig buiten het bereik van de katten.



dinsdag 17 april 2012

Spicy pinda-hoisin noodles met tofu en broccoli

Het tweede gerecht dat mijn zus en ik hebben gekozen uit het kookboek Quick-fix Vegan  van Robin Robertson. En alhoewel het boek moet bestaan uit gerechten die binnen 30 minuten of minder klaar zijn was dat bij dit gerecht bij mij in ieder geval niet zo. Als je alles nog moet snijden dan komen er nog wel behoorlijk wat minuten bij. Maar het was zeker de moeite waard. Weer eens een pinda saus op een andere manier, en erg lekker!

Spicy pinda-hoisin noodles met tofu en broccoli
300 gram mie
¼ cup pindakaas (die van Albert Heijn vinden wij het lekkerste)
2 el hoisinsaus
2 el sojasaus
2 el rijstazijn
1 el Thaise Chilisaus
1 el agavesiroop of ahornsiroop
1 tl sesamolie
klein beetje groentebouillion 
1 el zonnebloemolie
340 gr tofu, uitgelekt en in blokjes gesneden
zou en peper
3 lente uitjes gesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 tl geraspte gember
broccoli, in kleine roosjes gesneden
1 flinke wortel, in dunne plakjes
2 el gehakte pinda's

Zet de mie op met kokend water.
Terwijl de mie kookt voeg je in een steelpan samen: pindakaas, hoisinsaus, sojasaus, rijstazijn, chilisaus, agavesiroop/ahornsiroop en sesamolie. Goed roeren en voeg zoveel bouillon toe dat het een romige saus wordt. Warm maken op een laag pitje.
Bak de tofu in een grote steelpan of wok goudbruin, dit duurt ongeveer 8-10 minuten. Kruiden met zout en peper. Voeg vervolgens de lenteui, knoflook en gember toe en  roer alles nog een minuut door.
Ongeveer 3 minuten voordat de mie klaar is met koken voeg je de broccoli en de wortel toe.
Giet af en roer goed door elkaar samen met de pindasaus en de tofu.
Garneer met de gehakte pinda's.

zondag 15 april 2012

Tuingoed Folz

Afgelopen zaterdag en zondag waren er de Noordelijke kwekerij dagen in Tuingoed Folz. Vlak bij ons, en aangezien er een aantal planten niet de vrieskou hebben overleefd een hele goede reden om er even heen te gaan.
Het was er enorm druk en Tuingoed Folz zelf had een enorm aanbod aan planten. De gaststandhouders vond ik ietwat tegenvallen, maar dat mocht de pret niet drukken.
Helaas niet dezelfde clematis gevonden als die we vorig jaar hadden en het niet heeft gehaald, maar wel een andere zeer mooie meegenomen. Net als een witte lavatera (ik heb al een lila in de tuin, ook zo'n aparte kleur voor de lavatera) en een paar phloxen.


Er stond een stand met echt schiiterende Camelia's, ze leken wel nep zo perfect. Ik dorst het niet aan om er een mee te nemen, geen idee of dat wel goed gaat op onze veenachtige grond? Mooi waren ze zeker!


Achterin het landgoed stonden twee superschattige ezeltjes die even kwamen kijken of we niet wat lekkers bij ons hadden.



zondag 8 april 2012

De Natuurtuin te Haren

Tijdens mijn wekelijkse bezoek aan De Keukentuin kreeg ik de tip om zondag, de 1ste paasdag naar De Natuurtuin in Haren te gaan. Daar was een open dag en zouden zij standhouder zijn.
Omdat het weer zo prachtig was en we er wel op uit wilden gingen we even een kijkje nemen.

Het was iets kleiner dan verwacht, maar wel erg leuk! Er was een enorme keus aan prachtig gekleurd en natuurlijk wol om te vilten. Goed om te onthouden als mijn voorraad op is.




Er was een leuke keus aan vaste planten en prachtige klimrozen. Helaas is mijn vrij jonge klimroos overleden door de enorme koude in januari, en heb ik de rozendagen bij De Kleine Plantage weer gemist. Dus het was een verrassing om zoveel soorten op voorraad te zien, en dan nog wel biologisch gekweekt, perfect!
Ik heb een mooie klimroos / rozenstruik uitgezocht met prachtige bloemen. Hopelijk kan ik daar deze zomer nog foto's van laten zien!


Er was een demonstratie van buiten koken op vuur, terwijl wij stonden te kijken werd er net een brood in gedaan. Jammer dat ik het eind resultaat niet kon proeven. Uiteraard ook weer wat heerlijke kruiden van De Keukentuin gekocht, ik had al citroentijm, rozemarijn en dille in huis van ze, maar nu heb ik ook Marrokaanse munt en bieslook meegenomen.

donderdag 5 april 2012

Pasta met geroosterde bloemkool en cherrytomaatjes

Mijn zus en ik hebben afgesproken elke week een vooraf uitgekozen recept te maken uit Quick-fix Vegan van Robin Robertson. Het eerste recept werd de Pasta met geroosterde bloemkool en cherrytomaatjes. En een succes recept vond ik. Tijdens het maken was ik even bang dat het te zuur zou zijn, door de witte wijn en de kappertjes, maar dat viel allemaal samen met de andere lekkere smaken. Ik zal dit recept zeker herhalen!


Pasta met geroosterde bloemkool en cherrytomaatjes

1 kleinere bloemkool
½ cup cherry tomaatjes (hier heb ik er zelf wat meer van gedaan)
2 el olijfolie
zout en versgemalen peper
300 gram penne of mini penne (de laatste heb ik gebruikt)
4 teentjes knoflook fijngehakt
 ¼ cup pijnboompitjes
¼ cup rozijnen
2 el kappertjes
¼ tl rode peper vlokken
¼ tl venkelzaad (heb ik niet gebruikt)
½ cup groente bouillion of witte wijn 
3 eetlepels gesneden verse basilicum

Oven voorverwarmen op 220 C°. Stronk van de bloemkool verwijderen. Dan in plakken van ong 1 cm snijden alsof je een brood snijd. De dunne plakken breken in kleinere stukken. Verdelen over een ovenplaat (ingevet of met bakpapier). Hiertussen de cherrytomaatjes leggen. Besprenkelen met peper, zout en olijfolie.
In de oven plaatsen voor 15-20 min en halverwege de tijd de bloemkool omdraaien.

Ondertussen de pasta koken volgens de verpakking. In een kleine steelpan de knoflook en pijnboompitten bakken tot de knoflook zacht is. Voeg de rozijnen, kappertjes, pepervlokken en witte wijn toe (en eventueel venkelzaad). Laat ongeveer 1 minuut sudderen.

Pasta, bloemkool, tomaatjes en het knoflookmengsel samenvoegen en opdienen. Verdeel er wat basilicum overheen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis