dinsdag 29 november 2011

Artisjok en tomaten sandwich

Dit is zo'n ongelofelijk lekker broodje! Ik heb het nu al twee keer gemaakt en de smaak is echt super. Ook dit recept komt uit het boekje Vegan Yum Yum, heel erg simpel maar wat een smaken..

Artisjok en tomaten sandwich
-dik wit brood (ik heb een deel van een Turks brood gebruikt), geroosterd
-balsamico azijn
-artisjokken (uit blik op water, hoeveelheid naar smaak)
-hele verse tomaten, in dikke plakken gesneden
-basilicum blaadjes
-olijfolie

Doe de balsamico in een klein pannetje en laat het op een laag vuur indikken, af en toe roeren.
Bak in een koekenpan in wat olijfolie de artisjokken. Ikzelf heb er wat Italiaanse kruiden overheen gestrooid. Bak tot ze hier en daar een beetje te beginnen verkleuren en zet apart.
In dezelfde pan de plakken tomaat bakken tot ze zacht zijn en bijna uit elkaar vallen.

Leg op de onderste helft brood de basilicum blaadjes, schep daarop de artisjokken. Druip hier de ingedikte balsamico overheen en leg daarbovenop weer de tomaten. Andere helft van het brood erop en smullen maar..


zondag 27 november 2011

Kasteel De Cannenburgh


Vorig weekend naar de verjaardag van mijn vader geweest in Apeldoorn en daarna even lekker gewandeld met mijn moeder. We gingen naar Kasteel de Cannenburgh in Vaassen, vroeger kwam ik hier als kind behoorlijk vaak. Ik denk dat ik er nu zo'n 20 jaar niet was geweest!
En het zag er heel anders uit, niet alleen omdat het zo enorm mistig was en we het kasteel amper konden zien, maar vooral omdat het park/bos eromheen helemaal anders is ingericht. Toch wat plaatjes kunnen schieten ondanks de dikke mist.

 
Schaapjes!!  :-) Wat vind ik het toch geweldige lieve diertjes. Ontzettend nieuwsgierig waren ze, ze kwamen allemaal naar ons toelopen.




 De mist geeft de natuur echt prachtige kralenkettingen.




woensdag 23 november 2011

Romige Broccoli Dhal

Dhal is een van mijn favoriete gerechten, zeker voor als ik wat restjes verse groentes heb en geen zin in een soep heb. Dhal (ook wel geschreven als dal) is een typisch Indiaas gerecht met als basis peulvruchten. Het is dikker dan soep en men serveert het meestal met rijst en/of een naan (Indiaas platbrood).

Onderstaand gerecht combineert eigenlijk twee gerechten: een romige broccoli soep en een kruidige dhal. Ik vond het een perfecte, hele gezonde, combi!


Romige Broccoli Dhal
2 el olie
1 tl komijnzaad
1 tl mosterdzaad
1 ui fijn gesneden
100 gram rode linzen
1 broccoli, in kleine stukjes gesneden
450 ml water
½ tl zout
250 ml sojamelk (neem de ongezoete houdbare)
1 el sojasaus
1 el citroensap
½ tl kurkuma
½ tl garam masala
½ tl gedroogde rode peper snippers
zout naar smaak

Verhit de olie in een grote pan. Voeg de komijn- en mosterdzaad toe, uien en linzen. aanfruiten tot de zaadjes gaan ploppen. De uien moeten zacht zijn en zelfs een beetje kleur krijgen.

Voeg de broccoli, water en zout toe. Breng aan de kook, plaats de deksel op de pan en kook voor ong 20 -25 minuten terwijl je af en toe roert. De soep moet uiteindelijk dik zijn maar toch waterig, de broccoli zacht.

Voeg toe: sojamelk, sojasaus, citroensap, kurkuma, garam masala, gedroogde rode peper vlokjes en zout. Breng het niet meer aan de kook, dan gaat de sojamelk raar doen.

Serveren met rijst.


Dit gerecht komt uit het boek Vegan YumYum. Lauren Ulm houdt een blog bij van alle lekkere recepten die ze bedenkt en heeft hiervan een boek samen gesteld. Ik heb er inmiddels 4 recepten uit gemaakt en ze waren allemaal even ongewoon maar uitzonderlijk lekker en verrassend maar ook heel erg makkelijk te maken. Zeker een aanrader.


dinsdag 22 november 2011

Weer eens een bezoek aan Nuzzelspul

En daar zag ik eindelijk het tafeltje waar ik al zo lang naar op zoek was.. bij Janneke van Nuzzelspul in Slochteren. Gelijk even een blik in haar prachtige winkeltje geworpen en wat foto's gemaakt.

Zodra ik het tafeltje heb staan zal ik er foto's van maken (ik baal ook van het licht, het is donker als ik van huis ga en donker als ik thuis kom..). (edit - Het tafeltje wat ik mee naar huis heb genomen staat niet op de foto's hoor :-))

 

Op zaterdag 26 november houdt Janneke samen met haar dochter Sanne van Servies en Brocante een open dag:
Tijd: 11:00tot18:00
Locatie: Noorderweg 19, 9621BM Slochteren

donderdag 17 november 2011

Balloërveld


Op 30 oktober hoorde ik het vreselijk bericht dat de schaapskooi in Balloo waar ik zo graag kom om fairs te bezoeken en schaapjes te kijken de nacht ervoor is afgebrand. Twee schapen en herdershond Tom zijn omgekomen en ik moet eerlijk bekennen dat ik een traantje heb gelaten. Arme schaapjes, arme hond en arme herders die hun levenswerk in vlammen hebben zien opgaan, maar wat een geluk dat niet alle schapen in de kooi stonden. De schaapskooi Balloo ligt aan het Balloërveld, een prachtig natuurgebied en Rick en ik gingen er afgelopen weekend , ondanks de mist, een stevige wandeling maken. 


We zijn eigenlijk gewoon maar een kleur paaltjes gaan volgen, zonder te weten hoe lang en waarheen deze liep. Maar het voerde ons langs afwisselende heide landschappen. De herfstige kleuren van de hei in combinatie met de mist gaf het een mysterieus tintje, erg mooi!


Binnen de struiken heide vond je soms kleine groene wereldjes op zich met miniatuur landschapjes. Zoals het kleine mini paddenstoel hierboven van max 2 cm hoog.


Van grote zandwegen werden we geleid naar kleinere paden en zo kreeg je al weer snel ander uitzicht.


Ineens waren we uit de heide en keken we in een drassig groen landschap zonder einde door de mist. Wat een stilte! Het leek het einde (of begin?) van de wereld wel..


Het Balloërveld heeft een lange historie terug. Op de foto links zie je bijvoorbeeld een grafheuvel. Uit onderzoek is gebleken dat er oorspronkelijk palen omheen hebben gestaan. Op grond daarvan hebben ze de heuvel kunnen dateren in de bronstijd, oftewel tussen 1500 - 1100 v Chr!  Ook zijn er karresporen uit de middeleeuwen te vinden, die een deel verbinding van een verbindingsroute waren tussen Coevorden en Groningen.


Op de foto lijken ze niet zo diep, maar hierboven zie je twee enorm diepe loopgraven. Deze zijn een restant uit de WO II. Het Balloerveld is voor een groot deel in de 20ste eeuw militair oefenterrein geweest. Samen met het mistige weer en de sobere kleuren gaf het toch wel iets treurigs.


En dan besef je dat je al 2½ uur flink aan het doorstappen bent, toch wel moe bent en dat het ook begint te schemeren. Rick had het plan een "shortcut" te nemen via het pad op de rechter foto. Mocht je ooit op het Balloërveld lopen en dit pad tegen komen: neem deze niet... tenzij je van paden houdt die eindigen in the middle of nowhere met overal bramenstruiken.. Het werd een ware survival tocht, met springen over kleine beekjes en afgaan op het geluid van autos want veel konden we niet zien om ons geen door de mist, een pad was er allang niet meer. En bedankt Rick.. :-)


Uiteindelijk gelukkig voor het helemaal donker werd bij de weg aangekomen en die gevolgd tot we het pad naar de parkeerplaats weer tegenkwamen. We kwamen moe maar voldaan met rode wangen thuis :-)

woensdag 16 november 2011

Kruidige zoete aardappel gember soep

De laatste tijd veel oranje gerechten merk ik! Ik vind zoete aardappel ontzettend lekker de laatste tijd en ik ben gerechtjes aan het maken met pompoen, daar is het nu natuurlijk de tijd voor.


Kruidige zoete aardappel gember soep
  • 1 grote zoete aardappel, geschild en in stukjes gesneden
  • ½ flespompoen, geschild, ontdaan van zaden en in stukjes gesneden
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 4 kopjes water
  • 1 groene peper, ontdaan van zaden en in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel (vers) geraspte gember
  • 1 theelepel sap van een citroen
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • 1flinke eetlepel pindakaas
  • ½ theelepel zout
Kook het water in de pan en voeg alle ingredienten toe. Laat zachtjes koken tot de zoete aardappel en pompoen zacht zijn (ong. 20 minuten).
Haal van het vuur en pureer de soep en proef of het op smaak is.

Wij hebben deze heerlijke soep met een stevig grof bruin stokbrood gegeten, ontzettend lekker!


Het basisrecept van dit gerecht komt uit  het boek New American Vegan van Vincent J. Guihan , daar heet het gerecht echter Zesty Sweet Potato, Black Currant & Jalapeno Soup. Nou had ik geen zwarte bessen en geen japapeno's in huis, maar nog wel pompoen en paprika over (en een groene peper om de jalapeno te vervangen), dus heb ik er mijn eigen draai aan gegeven.
Ontzettend leuk boekje overigens, er staan geen foto's in maar het zit wel barstensvol recepten die niet al te moeilijk zijn én lekker kruiden en smakelijk. Ik ga er zeker meer uit maken.

maandag 14 november 2011

Yeri Shaes' Fionn


Een aantal jaar geleden ben ik samen met mijn vriend een cattery begonnen in Traditionele Perzen. Het Perzenras wordt steeds platter qua snuit en het uiterlijk extremer en extremer om maar prijzen te winnen op show. Dat stond ons enorm tegen, en we waren gewoonweg helemaal verliefd op Perzen met een ouderwets snoetje.
Ik ben er mee gestopt omdat ik té veel moeite heb met het afscheid nemen van de kittens, ik vond het vreselijk en had er meer verdriet van dan dat het vreugde opleverde.

In 2008 hadden we een nestje van 5 schattige kleine wollebaaltjes. Een klein rood dik beertje Fionn zou dekkater worden in Denemarken en is daar gaan wonen bij mijn vriendin Louise in haar cattery.

Fionn heeft een mooi nestje bij haar in de cattery gegeven, daarna is hij gecastreerd. Ondanks zijn castratie gaat hij niet zo lekker met een aantal andere heren in de kattengroep van Louise. En terwijl de situatie niet nijpend is denken we dat Fionn gelukkiger wordt in een huisje met minder katten en zeker zonder open katers en poezen.
Louise heeft al rondgekeken in Denemarken naar het perfecte nieuwe huisje voor Fionn maar allemaal hadden ze wel net iets wat niet geschikt is voor dit lieve mannetje. Nu heb ik dit al op het kattenforum geplaatst, maar ik wil toch ook even Fionn laten zien op mijn blog, wie weet vinden we op deze manier het perfecte geschikte huisje?

Fionn is een verlegen lieve knuffelbeer. Aan vreemden moet hij heel erg wennen, maar kent hij je eenmaal na een paar dagen dan vind hij het heerlijk om je aandacht te krijgen en knuffelt hij volop. Mocht Fionn dan ook in een nieuw huisje terecht komen geef hem dan alsjeblieft even de tijd om te wennen, hij zal zeker na enige tijd ontdooien en je helemaal geweldig vinden.

Wat we graag zouden willen zien in het perfecte huisje voor Fionn:
  • Een huisje waar hij veilig naar buiten kan. Dus een afgezette, cat proof, tuin zou ideaal zijn en beter dan een kattenren (Fionn mag absoluut niet vrij naar buiten). Fionn vindt het heerlijk om lekker buiten te struinen en te loeren op vogeltjes, insecten etc
  • Hij krijgt nu rauw vers voer (carnibest ) met daarbij hoogwaardig blikvoer, we willen graag dat dit ook gegeven wordt in de toekomst
  • Een rustig huishouden, zonder kleine kinderen en geen honden is het meest geschikt voor Fionn.
  • Niet teveel andere katten, zeker geen ongecastreerde katten.
Fionn is een Traditionele Pers met een stamboom van SAINT pro Cat, (zijn officiele naam is Yeri Shaes' Fionn)  hij is geboren op 26 mei 2008 en gecastreerd. Fionn zal met een contract verkocht worden.

Geïnteresseerde kunnen contact opnemen met Louise, info@klassisk-perser-kat.dk (haar website: http://www.english.klassisk-perser-kat.dk/ ) , ze spreekt en schrijft perfect Engels, of met mij, dani@worldofdani.com , ik zal de vragen proberen te beantwoorden dan wel doorspelen, of je in contact brengen met Louise.
Laat de afstand naar Denemarken geen drempel zijn, Louise en ik zijn veel bereid wanneer we het gouden mandje tegenkomen.
 

Fionn als klein kitten bij ons nog thuis, is het geen zalig beertje?


Wie weet tot ziens?

zondag 13 november 2011

Gasterse duinen & Schipborgse diep

We wilden nog even genieten van de prachtige kleuren die de herfst geeft en zijn gaan wandelen bij de Gasterse duinen.
Je komt een hunebed tegen en heuvelachtige heide. De route daar ter plekke bleek behalve enorm druk bezocht ook nog erg kort en we besloten van de route af te wijken.
We liepen een prachtig landschap in van grasland omringd door mooie bomen. Het is een beekdal waar de Schipborgse diep doorheen loopt (Schipborgse diep is een andere naam voor de Drentse Aa). Echt een prachtig gebied om in dit jaargetijde doorheen te wandelen.



zaterdag 12 november 2011

Bladeren van keramiek


Diegene waar ik keramiek les van krijg in Emmen (Rosita Sikking Reeberg), wilde graag een grote boom maken tegen de muur aan in het lesgebouw en dat iedereen daarvoor een blad maakte van keramiek met je naam erin. Hartstikke leuk idee en ik vond het resultaat zo leuk dat ik voor mijzelf ook nog twee bladeren heb gemaakt, maar dan zonder mijn naam.


De fijne nerven komen niet zo goed over op de foto vind ik, maar het effect is erg leuk. Ik heb de nerven gevuld met een mangaan oxide en daarna de glazuur genaamd effect creme eroverheen gedaan.

dinsdag 8 november 2011

Kraai

De katten zaten een beetje verstijfd met een vreemde blik in de tuin terwijl ik een raar geluid hoorde. Er bleek een enorme kraai te zitten in onze boom die luidruchtig zijn klanken de lucht in gooide. Prachtig gezicht zo'n silhouette tegen de witte lucht en ik dook dan ook direct naar binnen voor mijn camera.



Er werd snel gereageerd op zijn geroep.
Door de foto's besef ik dat het onomkeerbare proces van de herfst nu echt begonnen is. Wat zijn de bomen al kaal in de tuin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis