maandag 28 februari 2011

Madeleines

Aan Madeleine cakejes heb ik goede herinneringen. Altijd als ik met mijn ouders op vakantie ging naar Frankrijk gingen we uiteraard ook zoeken waar een hypermarché in de buurt zou zijn. Geweldig zo'n enorme supermarkt waar je alles, maar dan ook alles kon vinden, en wat er was ook nog eens in alle soorten, maten en van alle merken. Maar het heerlijkste (naast de Danone toetjes uiteraard :-)) waren toch wel de grote zakken met Madeleine cakejes.

Ik zag bij Sanne een oude Madeleine bakvorm en bestelde die gelijk, maar bij het ophalen bleken ze een miniatuur versie te zijn, meer geschikt voor chocolaatjes of zoiets dergelijks :-)). Maar gelukkig heb ik bericht van haar dat haar moeder inmiddels ook een grote vorm heeft gevonden!


Het kleine schelpvormige cakeje is oorspronkelijk afkomstig uit Commercy in Lotharingen. Het verhaal gaat dat een boerin met de naam Madeleine bij het onverwachte bezoek van de gevallen Poolse koning en hertog van Lotharingen Stanislaw Leszczynski vlug een cakeje zou hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had. In de klassieke uitvoering wordt het beslag gemaakt van bloem, boter, eieren, poedersuiker, bakpoeder, citroenschil en rum.



De rum proef ik er nu eigenlijk helemaal niet meer in terug?
Gelukkig zijn de Madeleine cakejes van Bon Maman hier in Nederland ook erg lekker, maar het lijkt mij leuk om ze toch eens zelf te bakken. Iemand het "perfecte" recept hiervoor? Of zal ik toch maar eens *dit* boek moeten bestellen..

zaterdag 26 februari 2011

Inspiratie

Ontzettend leuke online winkel ontdekt met prachtige meubels en accessoires: Maisons du Monde. Nieuw, geen brocante of antiek, maar de prijzen zijn zo leuk en sommige items echt apart dat de verzendkosten niet zo zwaar tellen (en ook die vind ik zelfs meevallen zo vanuit de UK. Bij de meeste items geven ze een leuke impressie van de sfeer die je er mee kan creëren. Ik ben vooral helemaal weg van die eerste kast..




maandag 21 februari 2011

Spiegels en lijstjes

Weer even wat veranderd in de woonkamer. Ik zag laatst op de stadjersmarkt hier in Groningen zo'n leuke spiegel! Prachtige lijst erom heen. Het lijstje had ik al eerder bij Servies en Brocante (Sanne) vandaan, en bij haar had ik ook nog een mooi spiegeltje gevonden. Die hangt hier nu niet bij, maar ik heb het plan om dat soort mooie spiegels en lijstjes te verzamelen en ze dan mooi bij elkaar te hangen in de lange gang zodra deze is opgeknapt.





Onder de stolp staat een oude regout (dek)schaal, maar dan zonder deksel. Ik had er hier al twee van, maar nog niet zo'n mooie beboterde! Deze kwam ik toevallig tegen op de antiek en curiosa markt te Utrecht. Waar allerlei kramen stonden met de mooiste spullen, maar toch echt aan de prijzige kant. Deze helemaal gave, maar prachtig verweerde, schaal kon ik meenemen voor EUR 5,00. Die heb ik dus maar even mooi meegenomen. En leuk dat de stolp er precies op past ;-)

zaterdag 19 februari 2011

Uithuizerwad

Afgelopen woensdag hadden we allebei een vrij dagje, en wat een heerlijk weer was het! Rick stelde voor om ergens lekker te gaan wandelen, maar misschien dat we ook even langs Antiekhoeve Boerma konden gaan? Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen!
Ik heb er een mooie platte bewerkte schaal van Société Céramique gekocht en twee kleine gehaakte kleedjes om *dit* eens te proberen. Wordt vervolgd dus..
Maar daarna door naar het Uithuizerwad. De lucht was prachtig blauw, en het uitzicht enorm Hollands. Rick had op een rommelmarkt laatst een verrekijker gekocht en die kon hij dus mooi gelijk uitproberen.

 

Het Uithuizerwad is niet toegankelijk, het is een beschermd gebied door Natuurmonumenten en in de buitendijkse kwelders groeit zeekraal. 


 Het is een prachtig gebied voor vogels. overal zie je hun pootafdrukjes.


 Heerlijk weer die stillevens van schelpen, ik ben echt helemaal klaar voor de lente en de zomer als ik dit zie!

dinsdag 15 februari 2011

Belle Blanc

Vanochtend viel hij op de deurmat! Het boek Belle Blanc, supersnel verzonden door Hennie van Room 17. Uiteraard heb ik er al direct in gesnuffeld en het is een prachtig boek met mooie fotografie en bovenal super leuke ideetjes om in je eigen huis toe te passen qua decoratie en inrichting.



De "schaal" onder de kaarsen komt bij de action vandaan voor maar een paar euro!

zondag 13 februari 2011

Inspiratie

Hoewel het interieur iets te druk en hier en daar te klassiek is om er zelf in te willen wonen lijkt het mij heerlijk om in zo'n huis op visite te zijn / te logeren en je ogen rond te kijken.








Bron foto's: Campagne Decoration , door Photos Gilles Trillard

donderdag 10 februari 2011

Hyacinten lichtjes

Onlangs zijn we in Duitsland boodschappen wezen doen en daar kon ik natuurlijk even tussen de magazines snuffelen. Ik nam een Country Homes mee naar huis. Daar stond zo'n leuk ideetje in, hyacintenblaadjes wikkelen om een theelichtje met een bloemetje eraan. Heerlijk om even lekker wat fleurigs in huis neer te zetten, maar ik kan mij nu al de leuk gedekte paastafel indenken met deze leuke lichtjes.




maandag 7 februari 2011

Inspiratie

Vast al een keer geplaatst op een van iemand's blog, maar ik wilde deze graag bij de hand houden. Het licht ingerichte huis van interieur adviseuse Joséphine Ryan. Heerlijk plekje om te wonen lijkt mij... (die keuken!!!)

Leuk idee ook om van een oud vogelkooitje een lamp te maken.





zondag 6 februari 2011

Kesar-e-Paneer

Sinds ik een aantal jaar geleden voor het eerst bij The Golden Temple in Amsterdam heb gegeten ben ik helemaal weg van Indiaas eten. Ik vond het altijd al lekker, maar sinds we geen vlees meer willen eten is de Indiase keuken natuurlijk enorm geschikt. Mocht je een keer in de gelegenheid zijn daar te eten, neem dan het heerlijke drankje Red Golden, ik heb nog nooit zo iets lekkers gedronken!

Tijdens een van onze bezoekjes vorig jaar aan het restaurant zag ik in de enorme boekenkast aldaar een heel dik Indiaas receptenboek staan. Titel snel opgeschreven en rond gespeurd. In januari dan eindelijk het boek ontvangen en jeetje wat een enorm dik boekwerk! Zonder plaatjes, dus je zult het met je eigen fantasy moeten doen hoe het eruit gaat/moet zien, maar des te meer ruimte voor recepten. Geen poespas, geen onnodige opmaak, alleen maar recepten.
Ik heb er al een aantal recepten uit geprobeerd, waaronder onderstaande, en het is eigenlijk ook helemaal niet moeilijk! Zolang je alle kruiden een beetje op voorraad hebt zijn de boodschappen ook niet enorm.

Een veel gebruikt ingrediënt in de vegetarische Indiase keuken is paneer. Paneer is een verse kaas (een soort stevige "cottage cheese") die je zowel in de natuurwinkel kan kopen maar ook heel makkelijk zelf kan maken! Voor onderstaand gerecht heb ik dat dan ook gedaan. Eenmaal dit filmpje kijken, en de kind doet de was: *klik* Voor 1 liter volle melk heb je het sap nodig van een halve citroen, en dat is het!

 Kesar-e-Paneer
Paneer in een dikke tomatenjus/saus

+/- 500 gr Paneer
1 kg tomaten in stukjes (ik gebruik 2 blikken tomatenstukjes)
1 el geraspte gember
2 el geperste knoflook
5 tl rode chilipoeder
½ tl groene cardemom
150 gr /  ¾ kopje ghee (geklaarde boter -> toko)
1 tl foelie (gemalen)
peper en zout naar smaak
5 tl garam masala
5 el (100 gr) boter
100  crème fraîche


Doe de tomaten, gember, knoflook, rode chilipoeder en de groene cardamom in een pan, goed roeren en laat even koken. (Als je verse tomaten gebruikt doorkoken tot deze zacht zijn). Wanneer alle smaken goed zijn ingetrokken kun je dit laten afkoelen en pureren met de staafmixer.
Verhit de ghee in een pan met een dikke bodem. Voeg de tomatensaus toe met de paneer; laat het sudderen voor ongeveer 10 minuten. Voeg hierna de foelie toe, zout, peper en de garam masala. Weer even koken voor 4-5 minuten.
Voeg de boter in klontjes toe, en wanneer deze begint te smelten voeg je de crème fraîche toe.

Heerlijk met een grote naan (een Indiaas brood, verkrijgbaar in de supermarkten bij de buitenlandse producten) en rijst!

donderdag 3 februari 2011

Keramiek

Sommige van jullie weten dat ik op "pottenbakken" zit. Keramiekles volgde ik al enige tijd, maar sinds vorig jaar zomer wilde ik het draaien op een pottenbakkersschijf graag leren. Er kwam meteen ook een pottenbakkersschijf in huis , want als ik iets doe dan wil ik het ook goed doen. Ik wist dat het moeilijk zou worden, klei krijg je niet zomaar onder de knie, en al helemaal niet als je het moet draaien. Oefenen, oefenen en oefenen is wat je moet doen.

Ik volg nu al enige tijd les bij Hanneke in Groningen, een ontzettende leuke lieve vrouw die graag haar kennis overdraagt aan enthousiastelingen. Enige tijd geleden kwam er dan eindelijk iets uit de oven waar ik wel tevreden over was. Ik had gekozen voor een mooie grijs metallic glazuur, wat ik een heel contrast vind geven met het toch wel ambachtelijke pottenbakken.





 





Nu oefenen op de wat grotere projecten en werken met dekseltjes..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis