zondag 30 januari 2011

Ter wupping

Vorig weekend alweer zijn we wezen wandelen vlakbij Onstwedde, bij Ter Wupping. Het weer was grijzig en grauw, maar het was droog en dus trokken we er lekker op uit. De plaatjes worden er iets minder mooi van met die grijze luchten, maar het gebied was werkelijk prachtig! Heel afwisselend met akkers, houtwallen, bos en lage graslanden.

Een hele groep reetjes (of hertjes?) wandelde rustig over de akkers, op de terugweg van de wandeling lagen ze heerlijk bij elkaar en zag je eigenlijk alleen maar hun koppies erboven uit steken. Prachtig om er zoveel tegelijk te zien.


Het is een glooiend gebied, de "bergen" en zijn rivierduinen, overgebleven uit de ijstijd. Voor vogels is het hier een waar paradijs, oude bomen worden niet weggehaald of gekapt zodat vogels en insecten er goed kunnen leven. Je hoort en ziet ze overal, die kleine vogeltjes, op sommige momenten stonden we stil en zagen er steeds meer om ons heen zitten. Wat zal het hier een drukte zijn in de lente! In het grote gat in de foto hierboven schijnt een steenuil te broeden in het voorjaar.


Hierboven nog zo'n sneeuwduin uit de ijstijd, het maakt het gebied erg gevarieerd.


Het vennetje op de linkse foto hierboven is gegraven door de landeigenaar. De rechter foto is "het oude loopje" wat door een oud beekdal loopt. Hier mag je niet komen omdat de natuur hier erg kwetsbaar is en in ontwikkeling.


In Ter Wupping staan een aantal prachtige oude boerderijen. Bovenstaande bewoners zijn ongetwijfeld vogelliefhebbers. De muren van de boerderij waren behangen met broedkasten. Ook in hun enorme tuin stonden tientallen voederkastjes, vogelhuisjes en hangende potjes. Het was er dan ook een drukte vanjewelste met aanvliegend bezoek.


Rick bij/boven het Mussel Aa Kanaal. Vroeger werd het kanaal gebruikt voor vervoer van turf. Later stroomde het stinkende afvalwater van de aardappelverwerkingsindustrie door het kanaal. Nu is het water weer een stuk schoner, waardoor er weer vis in kan leven.


Nog op de valreep een paar herfstige plaatjes, ik had ze niet meer verwacht paddenstoelen, maar vond ze zo mooi van vorm dat ze even op de foto moesten.

Hier gaan we zeker nog een keer naar terug in de lente en de zomer. Een prachtig rustig gebied met gevarieerd landschap.

zaterdag 29 januari 2011

Knoflooksoep

Ik had al eerder een knoflooksoep geprobeerd en neergezet op mijn blog, maar onderstaand recept is echt heel anders. Maar deze is écht zo ontzettend lekker dat ik jullie deze niet wilde onthouden. Er zitten enorm veel teentjes knoflook in, maar de soep is allerminst scherp dus deins daar niet voor terug. Ik heb onlangs een streng gerookte knoflook kunnen bemachtigen dus dat was een lekkere extra touch eraan.


Knoflooksoep
  • 200 gr wit zuurdesembrood (ik heb bij gebrek aan dit brood gewoon een ciabatta gebruikt)
  • 4 el olijfolie
  • 20 tenen knoflook, gepeld
  • blaadjes van 5 takjes tijm
  • 1/3 takje rozemarijn, blaadjes fijngehakt
  • 1 liter groente bouillon
  • 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
Oven verwarmen op 160°C. Het brood in stukken snijden van ong 5 cm. Olie verhitten samen met de knfolooktenen in een ovenvaste (braad)pan en laat de knoflook op zacht vuur lichtbruin kleuren. 
Voeg tijm, rozemarijn en het brood toe. 
Schenk de bouillon erbij en zet de pan zonder deksel in de oven.
Na 30 minuten de kaas over de soep strooien, en laat nog 30 minuten in de oven staan.
Zet vervolgens de ovengrill aan en laat de kaas in 3 minuten goudbruin kleuren.
(Indien nodig, wanneer er erg veel vocht is verdampt kun je er voorzichtig wat kokend water bij gieten).
Nu kun je de soep op smaak brengen met zout, maar dat was bij mij helemaal niet nodig, de soep was al zout genoeg uit zichzelf.
Schep de soep in diepe borden en verdeel hierbij de knoflooktenen en de kaas gelijkmatig.


(bron recept met kleine aanpassingen: 40 x Italiaans)

dinsdag 18 januari 2011

Hyacinten & Swedish Interiors

 Ik heb nog niet heel veel veranderd in de woonkamer sinds kerst, behalve dat ik de kerstspulletjes heb weggehaald, de kandelaars staan er nog en Maria mag ook nog even blijven.. Wel heb ik heerlijk wat groen in huis gehaald: hyacinten! Helaas kon ik geen witte vinden dus werden het roze en blauwe. Ook mooi! Die in de terrine moeten nog uitkomen, maar ik vind ze zo al heerlijk fris staan.




 Ook zag ik wat roze gipskruid bij de bloemenwinkel, dat paste natuurlijk prima bij de al in bloei staande hyacinten, en het is weer eens wat anders dan wit gipskruid.


Voor het weekend werd er aan de deur gebeld. Ja! Eindelijk mijn amazon pakketje met de bestelde boeken. Naast een prachtig boek als verrassing voor Rick over zakhorloges heb ik twee woonboeken voor mijzelf gekocht.


Een van die boeken is Swedish Interiors van Rhonda Eleish & Edie van Breems Deze is prachtig groot met mooie grote foto's erin. Niet alleen de landelijke Scandinavische stijl staat erin, maar ook de wat moderne stijlen. Maar allemaal smaakvol en zeer inspirerend. 
Ik ben er erg blij mee!


Prachtig toch die Zweedse klokken, je ziet ze meerdere malen terug komen in het boek.

maandag 17 januari 2011

Heemtuin & Natuurpark Tussen de Venen

Zoals ongetwijfeld velen hebben we gisteren heerlijk genoten van het mooie weer. Het leuke is dat we een schitterend stukje natuurschoon vlakbij huis hebben ontdekt! Echt op een paar minuten autorijden hier in Muntendam!
Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen is een groot natuurontwikkelingsgebied met vennen en een stuifduinlandschap. De inrichtingswerkzaamheden van dit nieuwe natuurgebied van Staatsbosbeheer zijn begin 2006 gestart. In het gebied worden vele overgangen, van nat naar droog, van voedselarm naar voedselrijk, van bos/struweel naar open ruimte en van cultuur (akker) naar natuur gecreëerd. Hierdoor ontstaan leefgebieden voor een zeer gevarieerde flora en fauna.



In dit gebied is ook een ruïne gecreëerd; het is nieuwbouw, maar als je niet beter zou weten zou je denken dat het er al heel wat jaartjes staat. Er zijn veel spleten en uitsparingen gemaakt zodat er allerlei diertjes hun onderdak kunnen vinden; vooral insecten, maar ze hopen op den duur ook misschien wel vleermuizen.
Op de tweede foto hieronder zie je een boom, dat is een Amurkurkboom. Geen idee waarom die daar is geplaatst, maar ach dan hebben we die ook weer eens gezien :-)





Dat het veel heeft geregend de afgelopen tijd was ook hier te merken. We stonden eerst aan de andere kant van onderstaande brug, maar al bij de tweede hangende mat haalden we natte voeten, laat staan dat we de derde mat hadden geprobeerd, die hangt nu al bijna in het water. We hebben omgelopen om toch op het ëilandje te komen, met de bedoeling er aan weer een andere kant af te gaan. Daar waren stapstenen neergelegd..maar ook niet meer begaanbaar dus wij weer helemaal terug.





Het gebied is enorm gevarieerd, met prachtige venen, maar ook bossige delen met leuke oude muurtjes.
Heerlijk was het even om de zon op je huid te voelen en te genieten van alle mooie kleuren zoals het prachtige intense groen van hieronder. Wel even wat anders dan het wit en het grauw van de laatste tijd.


We gaan hier zeker vaker komen, uiteraard. Dat op maar 5 kilometer afstand van ons huis!

zondag 16 januari 2011

Snelle camembert-tomatentaartje


Enige tijd geleden heb ik dit recept ergens gevonden op een Amerikaanse receptensite, maar de bron ben ik helaas kwijt. Ik heb een variatie mét tapenade gemaakt en één zonder, en ik vind zonder toch iets lekkerder. Maar als je erg van tapenade houd dan kun je smeren naar hartelust :-)


Tomatentaartje met camembert
bladerdeeg
cherry tomaatjes, gehalveerd
tapenade
camembert

Leg de plakjes bladerdeeg in een voor verwarmde oven op 200 graden. Na 10 minuten haal je ze eruit, duw het midden voorzichtig iets platter en smeer hierop de tapenade, leg er tomaat op en wat dun gesneden camembert. Zet weer terug in de oven en laat nog zo'n 10 minuten het bladerdeeg rijzen (of zolang nodig is als op de verpakking staat van het bladerdeeg).

Lekker als lunch!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis