zaterdag 31 juli 2010

Ovenschotel met brie

Het volgende recept is een van de vele variaties ovenschotels die wij vaak eten. Qua hoeveelheden wordt het een beetje gokken omdat we eigenlijk altijd alles op gevoel erbij doen, en vaak ingredienten gebruiken die op dat moment voor handen zijn in de voorraad.

Ovenschotel met brie
Een grote zoete aardappel, geschild in kleine stukjes
(hier heb ik er een van 750 gr gebruikt, anders meerdere kleintjes)
1 rode paprika , in stukjes
tomaten (2 à 3 stuks) in stukjes
rode ui (2 stuks) in partjes
knoflook (3 à 4 stuks) in schijfjes
(je kan ze ook in zijn geheel erbij leggen, maar dan meer qua aantal)
Roombrie in dunne plakjes
Italiaanse of mediterraanse kruiden
Olijfolie


Over voorverwarmen op 220°C
Alles in een grote schaal doen, rijkelijk besprenkelen met goede olijfolie, gedroogde Italiaanse of mediterraanse kruiden, zout en peper. Goed door elkaar husselen en zorgen dat alles bedekt is met een klein laagje olijfolie en kruiden.
Alles verdelen op een grote ovenplaat (eventueel bakpapier eronder, ik gebruik een plaat met een teflonlaag). Zo'n 30 minuten bakken in de oven, of totdat de aardappel bruin begint te worden en gaar is.

Verdeel over de borden en leg de plakjes brie eroverheen. Nog even terug in de oven tot de brie is gesmolten , en vervolgens opdienen.

vrijdag 30 juli 2010

Yeri en de buikkan

Vandaag een prachtige buikkan opgehaald bij Sanne. Ik zag hem op de foto en een onbeheersbare drang om deze te kopen maakte zich van mij meester. En nu staat hij op de kast.
Ik heb in mijn hele huis niet veel foto's of schilderijen hangen (als dochter van een kunstschilder kun je ook teveel aan de muren hebben zien hangen gedurende je opvoeding), maar deze foto neemt een prominente plaats in onze woonkamer in.

Op de canvas staat Yeri, mijn eerste kat toen ik op mijzelf ging wonen. Hij is mijn inspiratie (en grote steun gedurende een zware periode) geweest om mij met alle energie in te zetten voor de Traditionele Pers, een bijna vergeten kat verdrukt op kattenshows door de huidige extreme showpers.
Helaas leeft Yeri niet meer, maar hij leeft voort in mijn hart en via deze foto kijkt hij uit over ons en zijn kattenvriendjes hier in huis.





woensdag 28 juli 2010

Inspiratie

Dit prachtige huis wordt bewoont door Sandrine. Ze woont er samen met haar echtgenoot en drie kinderen op het platteland vlakbij Lussan. Sandrine is tevens de eigenaresse van een boutique, Atelier Des Ours, in prachtige kleding, stoffen en brocante.
Vinden jullie die grote kast met al die lades niet geweldig?









Bron foto's: www.livinginside.it

zondag 25 juli 2010

Fris en fruitig

Gisteren de dag (heel...) vroeg begonnen op de rommelmarkt in Bakkeveen. Wat is dat een enorme markt! De kraampjes hielden maar niet op, en er was veel te zien. De prijzen die men vroeg vond ik soms toch wat tegen vallen voor een rommelmarkt, maar ik heb nog wel wat leuke dingetjes op de kop kunnen tikken. Helaas niet zoveel mooi servies als ik had gehoopt, maar toch wat mooie dingetjes. Nog een mooie grote diepe regout schaal waar ik er al twee van had, een mooi klein dekschaaltje van regout en prachtige spoelkommetjes van Longchamp (1 grote en 2 kleintjes). Ook weer wat boeken meegenomen uiteraard, dat blijft een verslaving. Gelukkig zijn mijn boekenkasten nog lang niet vol..

Later in de middag zijn we naar Janneke van Nuzzelspul gegaan om een side table op te halen. Die stond al een tijdje op ons te wachten en eindelijk kon ik hem dan ophalen. Janneke heeft tevens haar ogen open gehouden voor een mooi bordenrek waar ik eerder over berichtte (zie *klik*) en deze is helemaal goed! Ik moet nog het ideale plekje kiezen uit de paar opties die mogelijk zijn, maar ik ben er superblij mee en foto's daarvan krijgen jullie nog wanneer deze hangt.

Deze prachtige nest schalen van Societe Ceramique Maestricht heb ik vrijdag na lang denken toch gekocht bij Tineke van Ditjes en Datjes. Ze waren te bijzonder zo'n heel nest om te laten liggen.

De nieuwe side table, ik vind het een stuk frisser staan zo met dat wit!







Hieronder links het prachtige regout maastricht schaaltje met deksel en rechts het lieve bordje wat ik had gevonden op de rommelmarkt te Bakkeveen.



De luiken die eerder achter de vorige side table stonden heb ik nu bij de ramen neergezet. Hier horen eigenlijk ook luiken in, aan de buitenkant zitten ze nog, aan de binnenkant in deze kamer helaas niet meer. Ze zijn niet goed qua maat, maar het geeft weer net een wat origineler tintje zo aan de woonkamer.





Courgette - aardappelsoep

Vorig jaar heb ik op een festival een enorm lekker courgette soepje gegeten. Gisteren vond ik het tijd om er zelf eens een proberen te maken. Ik heb een recept van het internet gepakt en daar toch wel een beetje mijn eigen draai aan gegeven, ook qua verhoudingen. Het resultaat was erg smakelijk, en vanmiddag eten we het restant als lekkere stevige lunch.

Courgette - aardappelsoep

2 courgettes, in blokjes gesneden
100 gram rucola
2 liter groente-bouillon, vers of van een tablet
1 kilo (zoete) aardappelen, geschild en in blokjes gesneden (het originele recept zei zoete aardappel, deze hadden ze niet in de winkel dus ik heb een licht kruimige aardappel in plaats daarvan genomen)
4 eetlepels kervel, grof gesneden
Gedroogde italiaanse kruiden naar smaak
250 ml slagroom
peper

Breng de courgetteblokjes samen met de rucola en de bouillon aan de kook. Laat dit alles 15 minuten zachtjes doorkoken.
Pureer de soep en breng deze opnieuw aan de kook. Voeg de aardappelblokjes toe en laat alles nog 3 minuten koken (als je geen verse kervel hebt kunnen kopen dan zou ik die er nu al doorheen gooien, samen met de italiaanse kruiden, anders na de drie minuten koken. Roer de room erdoor en breng de soep op smaak met wat peper.




vrijdag 23 juli 2010

Regen in de tuin

Zojuist weer eens overvallen door een regenbui. Maar de tuin had het weer hard nodig dus ik ben er dankbaar voor. Gelijk eventjes met het cameraatje tussen de planten gedoken. Regendruppels zijn dan zo mooi!




We krijgen dit jaar enorm veel druiven. Ondanks dat de druif ziek is, en we heel wat bladeren verwijderd hebben (of misschien wel dankzij..?) doen ze het enorm goed. Omdat er geen grote vogels in de tuin kunnen (afgezet zodat de katten de tuin niet uit kunnen) kunnen we dit jaar ze misschien ook nog eens zelf opeten..


Twee wijsneusjes die erg nieuwsgierig waren waarom ik zo moeilijk aan het doen was bij de plantjes :-)


Irfan


Tuala

The farmhouse shop

Soms zijn er van die online winkels en daar zou je alles wel willen kopen. Niet omdat je het nodig hebt, niet omdat je nou juist daar naar op zoek was, maar de manier waarop het gepresenteerd en gefotografeerd is maakt dat je het moet hebben. De individuele items stellen vaak niet veel bijzonders voor, en zou je er langs lopen als het in een alledaagse winkel in de buurt zo los ligt. Maar zo samen gestyled en mooi op de foto gezet dan is het gewoon ineens een "ik wil hier iets kopen" gevoel wat je bekruipt.
The Farmhouse Shop is voor mij zo'n winkel... Voor nu probeer ik mij in te houden en mij vooral te laten inspireren naar hoe gewone alledaagse dingen ineens prachtig kunnen zijn en houd ik mijn ogen open op de rommelmarkt en de winkels in de buurt (ondanks dat ze internationaal verzenden..)

Die bolbuikige kannetjes!! Die prachtige schalen.. *zucht*











Bron foto's: whiteflowerfarmhouse.com

woensdag 21 juli 2010

Inspiratie

Ik nam weer eens een kijkje op de site van de geweldige fotografe Mari Eriksson, ik vind haar foto's altijd zo inspirerend! Helemaal mijn ding wat hieronder wordt getoond.












Bron foto's: www.marifotografi.com

dinsdag 20 juli 2010

Lavendel



maandag 19 juli 2010

Ditjes en Datjes Brocante te Zuidlaren

Na al veel over de brocante winkel van Tineke van Ditjes en Datjes te hebben gehoord zijn we er afgelopen zaterdag dan eindelijk eens heen gegaan. Hadden we veel eerder moeten doen! We werden hartelijk ontvangen door Tineke die haar verzameling "oude zooi" noemde :-), nou wij vonden het allemaal hartstikke mooi! Een ander voordeel is dat het er zeer leuk geprijsd is, en er héél veel keus is. Hoe langer je kijkt hoe meer je ziet staan.




We hebben wat kleine aankopen gedaan, een prachtig oud medicijnen flesje met het oude etiket er nog op, een paar oude doktersflesjes (Tineke vertelde dat deze uit een dokterspraktijk uit 1944 kwamen en ze had er héél veel), een mooie schaal, een spuitfles met opschrift en een schattig zakdoekje. Over een grotere aankoop denken we nog even na. Dat we er terug komen is een ding wat zeker is!

Erna zijn we nog even doorgereden naar wat kringloopcentra in Groningen. Daar heb ik nog wat sierlijke borden, een leuk klein kommetje met leeuwenkopjes (ik heb ook een grotere terrine met leeuwenkoppen, heel toevallig!) en wat boeken gekocht.




zondag 18 juli 2010

Schiermonnikoog

Vrijdag zijn we naar Schiermonnikoog geweest. Het zou de eerste keer voor Rick worden dat hij op een Nederlands eiland zou zijn, én de eerste keer dat hij met zo'n grote boot ging varen. Ik ben al eerder op Texel en Terschelling geweest, maar dit was mijn eerste keer op Schier.

We wilden er héél vroeg zijn, omdat we de eerste boot wilden pakken van 6:30 ging onze wekker al om 3:30.. en dat voor ons als avondmensen.. een hele opgave, maar het is gelukt! We hebben de boot met gemak gered en genoten van de zonsopgang. De lucht was helder, maar de temperatuur nog wat frisjes.


Eenmaal daar de bus gepakt, tja dan loop je daar om 7:30 door een nog slapend stadje, genietend van de prachtige schattige enorm oude huisjes die ze daar hebben (de daken zijn zo gemaakt dat de voornamelijke westenwind er makkelijk overheen strijkt).



Vanuit het dorp zijn we naar de westelijke kust gelopen, van daaruit op het strand langs de duinen naar het noorden een wandeling van 2½ uur gemaakt. Alles was nog fris en stil van de nacht. Geen mens te zien, en de lucht liet zien dat er een mooie dag zat aan te komen. De zee is vanaf daar nauwelijks te zien, je ziet eerst drassig grasland met kleine watertjes en daarachter de enorme zandbanken waarvan wordt afgeraden die te betreden,







Na onze lange wandeling en primitieve picknick in de duinen hebben we fietsen gehuurd. Dat was wel even een welkome afwisseling na de intensieve wandeling! We zijn richting het badstrand gefietst. Hier heb je wel een echte branding en strand, maar was te ver om ook nog te lopen vandaar de fiets. Je fietst er heen door een heerlijk natuurgebied, heerlijk verkoelend al die bomen om je heen! Het strand is werkelijk spierwit en qua drukte (inmiddels was heel Schiermonnikoog tot leven gekomen) viel het enorm mee.



Na de uitkijkbunker, en de Berkenplas te hebben bezocht zijn we in het dorpje van Schiermonnikoog op een terras neergeploft en hebben we een heerlijke lunch gehad bij Restaurant Ambrosijn, waar absoluut de heerlijke Bruschetta met geroosterde groenten en Parmezaan is aan te raden!
We hebben de boot van 16:30 teruggepakt naar Lauwersoog, ontzettend moe maar voldaan lagen we 's avonds om 21:00 al in bed. Zeker voor herhaling vatbaar!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis